Comisia Europeană amână cu 6 luni o plată de peste 650 de milioane de euro din PNRR pentru Bulgaria / Reformele cerute nu au fost finalizate din cauza crizei politice care durează de patru ani

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Unsplash / Neven Myst

Bulgaria nu va primi a doua plată de 653 de milioane de euro în cadrul planului de pentru redresare și reziliență (PNRR), din cauza reformelor nefinalizate ale țării, un rezultat direct al crizei politice care durează de patru ani, scrie Euractiv.

Comisia Europeană a afirmat că plata a fost suspendată timp de șase luni, deoarece Bulgaria nu și-a îndeplinit angajamentele privind reformele în domeniul energiei, al luptei împotriva corupției și al achizițiilor publice.

Bulgaria are la dispoziție o lună pentru a răspunde la evaluarea preliminară a Comisiei de blocare a banilor.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Înghețarea plății va crea o nouă gaură în bugetul Bulgariei pentru 2024, în timp ce țara se străduiește să își limiteze deficitul bugetar la 3% pentru a adera la zona euro în 2025.

Dacă instituțiile de la Sofia nu pun în aplicare reformele necesare în termen de șase luni, Comisia ar putea decide să taie banii de salvare ai Bulgariei.

Bulgaria are dreptul la granturi UE în valoare de 5,69 miliarde de euro în cadrul Planului pentru redresare și reziliență (PNRR). Țara a primit doar 1,37 miliarde de euro, prima plată. Dacă planul ar fi fost pus în aplicare la timp, Bulgaria ar fi primit până acum un total de 4,3 miliarde de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Parlamentul bulgar a blocat liberalizarea pieței energiei promisă Bruxelles-ului, însă temerile politicienilor locali cu privire la o creștere bruscă a prețurilor la energia electrică pentru gospodării au însemnat menținerea unei reglementări de stat complete a sectorului. Bulgaria s-a angajat să liberalizeze complet piața, inclusiv pentru consumatorii casnici, până la sfârșitul anului 2023.

O altă promisiune neîndeplinită este promovarea producerii de energie electrică din surse regenerabile de energie, în prezent ținta atacurilor propagandei pro-ruse pe rețelele sociale bulgare.

A treia promisiune neîndeplinită a Bulgariei este lipsa unei foi de parcurs către neutralitatea climatică legată de închiderea centralelor electrice pe cărbune până în 2038. Parlamentarii partidului radical pro-rus Renașterea și ai partidului populist Există un Astfel de Popor au blocat o rezoluție în acest sens în ultima sesiune a parlamentului precedent, rupând chiar și cablurile de la microfoane în timpul dezbaterii.

De asemenea, Bulgaria nu a reușit să adopte reformele anticorupție necesare, nefiind ales un nou președinte sau membri ai noii comisii anticorupție.

Vicepremierul interimar și ministrul de finanțe, Lyudmila Petkova, a avertizat că acest lucru ar putea costa Bulgaria miliarde de euro în fonduri UE pierdute și daune serioase pentru bugetul național, inclusiv o posibilă ratare a intrării în zona euro.

Bulgaria este, de asemenea, singura țară din UE care nu și-a prezentat încă planul Comisiei în cadrul capitolului RePowerEU, care finanțează măsuri pentru obținerea independenței energetice față de Rusia.

 

Comentarii

  1. Asteptam un articol despre Romania pentru ca Guvernul minte in orice împrejurare!😡

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.