Comisia Europeană amendează din nou cu 376 milioane de euro compania americană Intel pentru practici anticoncurențiale pe piața cipurilor pentru calculatoare. Precedenta amendă de un miliard de euro e contestată în justiție

G4Media sept. 22, 2023 0 comentarii
sua, statele unite, steag, drapel, china, beijing, tehnologie, inteligenta artificiala, AI, IA, semiconductori, chipuri, cipuri Sursa foto: © Hakule | Dreamstime.com

Comisia Europeană a impus vineri o amendă de aproximativ 376,36 milioane de euro companiei Intel pentru un abuz de poziție dominantă stabilit anterior pe piața cipurilor pentru calculatoare, potrivit unui comunicat al instituției. Comisia susține că firma americană Intel s-a angajat în practici anticoncurențiale menite să excludă concurenții de pe piața relevantă, încălcând astfel normele antitrust ale UE.

În 2009, Comisia aplicase o amendă de 1,06 miliarde de euro după ce a constatat că Intel a abuzat de poziția sa dominantă pe piața procesoarelor x86. Decizia Comisiei s-a bazat pe constatările conform cărora Intel s-ar fi angajat în două forme specifice de practici ilegale. Prima – acordarea de reduceri total sau parțial ascunse producătorilor de calculatoare cu condiția ca aceștia să cumpere toate sau aproape toate procesoarele x86 de la Intel (așa-numitele “reduceri condiționate”). A doua – plata producătorilor de calculatoare pentru a opri sau întârzia lansarea unor produse specifice care conțin procesoare x86 ale concurenților și pentru a limita canalele de vânzare disponibile pentru aceste produse.

În 2022, Tribunalul UE a anulat parțial decizia Comisiei din 2009, în special constatarea Comisiei referitoare la practica Intel privind reducerile condiționate. În același timp, Tribunalul a confirmat că restricțiile ale Intel au reprezentat un abuz de poziție dominantă pe piață în temeiul normelor UE în materie de concurență. De asemenea, Tribunalul a anulat integral amenda aplicată Intel, după ce a concluzionat că nu a putut stabili cuantumul amenzii referitoare doar la restricțiile simple.

Ca urmare a acestei hotărâri, Comisia a adoptat vineri o nouă decizie prin care impune o amendă Intel.

Sursa foto: © Hakule | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *