Comisia Europeană a anunţat, joi, că a închis investigaţia aprofundată privind sprijinul financiar de aproximativ 335 de milioane de euro acordat de România societăţii Oltchim după ce compania a fost declarată insolvabilă, iar investigaţia deschisă la nivel european a rămas, astfel, fără obiect, scrie News.ro.
Anunţul privind închiderea investigaţiei legate de sprijinul financiar acordat de România societăţii Oltchim a fost făcut printr-un comunicat publicat joi de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. În decembrie anul trecut, Tribunalul Uniunii Europene a constatat că Comisia nu a reuşit să demonstreze că două măsuri de sprijin, respectiv cea privind neexecutarea datoriilor şi anularea datoriilor constituiau ajutoare de stat şi, prin urmare, a anulat parţial decizia Comisiei din 2018.
„Ca urmare a hotărârii Tribunalului, procedura oficială de investigare a Comisiei a rămas deschisă în ceea ce priveşte cele două măsuri în cauză. La 8 mai 2019, Oltchim a fost declarată insolvabilă şi şi-a încetat definitiv activitatea economică. Ca urmare a acestui fapt, investigaţia Comisiei a rămas fără obiect şi, în consecinţă, Comisia şi-a închis investigaţia”, transmite, joi, CE.
În decembrie 2018, Comisia Europeană a constatat că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, aceasta a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro, stabilind că „România trebuie să recupereze în prezent aceste ajutoare de la Oltchim”.
„În aprilie 2016, Comisia a iniţiat o investigaţie aprofundată pentru a stabili dacă anumite măsuri luate de România în sprijinul societăţii Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, în special: neexecutarea silită a datoriilor şi acumularea în continuare de sume datorate de Oltchim Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din România după privatizarea eşuată a societăţii Oltchim din septembrie 2012; anularea de datorii în valoare de peste 300 de milioane EUR de către AAAS şi de către diferite întreprinderi de stat şi continuarea furnizărilor, de către statul român şi de către întreprinderi de stat (CET Govora şi Salrom), către Oltchim fără plată, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a societăţii”, informa Comisia Europeană la finalul lui 2018.