Comisia Europeană anunță un plan de relansare de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Vor fi finanțate reforme structurale, inclusiv în justiție și în lupta anticorupție

Maia Sandu Ursula von der Leyen

Comisia Europeană a anunțat miercuri un plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care va mobiliza până la 600 milioane de euro în asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive după criza COVID-19.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: „Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri. Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent de a ajuta țara pe drumul său spre redresare și de a conduce o agendă ambițioasă de reformă, în interesul cetățenilor săi. În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asocierii noastre și solidaritatea de a lupta împreună cu pandemia COVID-19.”

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a adăugat: „Cu acest ambițios plan de redresare economică vrem să stimulăm redresarea socio-economică pe termen lung și să stimulăm potențialul economic neexploatat al Moldovei în beneficiul cetățenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și ocupabilitate. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiției și luptei împotriva corupției.”

Planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate; reforma statului de drept și a justiției.

De la izbucnirea pandemiei COVID-19, Uniunea Europeană (UE) a mobilizat în Republica Moldova peste 127 de milioane de euro drept sprijin bilateral, doar în 2020, pentru a ajuta țara să facă față șocului inițial al crizei.

Planul de redresare economică anunțat astăzi stabilește planuri pentru investiții de până la 600 milioane de euro între 2021 și 2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale UE și instituțiile financiare internaționale, ca parte a abordării „Team Europe”, precum și cu investitorii privați.

Planul de redresare economică este supus unei condiționări stricte. Investițiile se vor face pe baza unei abordări „mai mult pentru mai mult”, cu progrese în reformele structurale, în domeniul justiției și în special lupta împotriva corupției, ca o condiție prealabilă pentru asistența financiară.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.