Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 149 de milioane euro pentru sprijinirea producției de hidrogen din surse regenerabile

industrie hidrogen Foto: eneweconomy.com.au

Comisia Europeană anunță, într-un comunicat de presă, că a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 149 de milioane de euro, pusă la dispoziție prin intermediul Mecanismului de Redresare și de Reziliență pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile.

Măsura urmărește să contribuie la dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele Strategiei UE privind hidrogenul și ale Acordului verde al UE. Măsura va contribui, de asemenea, la obiectivele Planului REPowerEU de reducere a dependenței de combustibilii fosili din Rusia și de accelerare a tranziției ecologice.

„Această schemă, în valoare de 149 de milioane euro, permite României să își intensifice capacitățile de producție de hidrogen din surse regenerabile, limitând în același timp posibilele denaturări ale concurenței. Măsura adoptată astăzi nu numai că va contribui la realizarea strategiei UE privind hidrogenul și a ambițiilor legate de „Green Deal” al UE. De asemenea, ea va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele și petrolul în industriile și sectoarele de transport greu de decarbonizat și să își reducă dependența de combustibilii fosili importați, în conformitate cu Planul REPowerEU”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Schema notificată de România, care se va derula până la 31 decembrie 2023, va fi finanțată parțial prin intermediul Mecanismului de Redresare și de Reziliență ca urmare a evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema are ca scop sprijinirea construcției de noi instalații pentru producerea de hidrogen din surse regenerabile, pentru a atinge până la 31 decembrie 2025 capacități de producție de hidrogen din surse regenerabile de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză care produc cel puțin 10.000 de tone de hidrogen pe an.

Schema este deschisă întreprinderilor de toate dimensiunile care își desfășoară activitatea în domeniul producției de hidrogen sau de energie electrică, unităților administrativ-teritoriale sau institutelor naționale de cercetare și dezvoltare în domeniul energiei, inclusiv asociațiilor sau parteneriatelor formate de acești actori. În cadrul schemei, sprijinul va lua forma unor subvenții directe. Valoarea maximă a ajutorului care poate fi acordat pentru fiecare proiect nu va depăși 50 de milioane de euro.

Proiectele vor fi selectate printr-o procedură de licitație transparentă și nediscriminatorie, în cadrul căreia beneficiarii vor concura pentru a obține cea mai mică valoare a ajutorului pe MW de capacitate de electroliză instalată. Prima cerere de proiecte a fost lansată în iunie 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: