Comisia Europeană aprobă un ajutor românesc de 1,5 miliarde euro pentru a compensa companiile mari consumatoare de energie pentru costurile indirecte ale emisiilor

poluare, emisii Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a anunțat luni că a aprobat o schemă românească de compensare parțială a companiilor mari consumatoare de energie pentru prețurile mai mari ale energiei electrice rezultate din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul Sistemului UE de comercializare a emisiilor („ETS”).

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Această schemă de 1,5 miliarde de euro sprijină România în ambiția sa de a reduce riscul de relocare a carbonului pentru industriile sale mari consumatoare de energie. În același timp, vor fi menținute stimulentele pentru o decarbonizare rentabilă a economiei sale, în conformitate cu obiectivele Green Deal, iar denaturările nejustificate ale concurenței vor fi limitate”.

Schema notificată de România, cu un buget total estimat de 1,5 miliarde de euro, va acoperi o parte din prețurile mai mari la energie electrică care rezultă din impactul prețurilor carbonului asupra costurilor de generare a energiei electrice (așa-numitele „costuri indirecte de emisie”) suportate între 2021 și 2030. Măsura de sprijin vizează reducerea riscului de „relocare a emisiilor de carbon”, în cazul în care companiile își relocalizează producția în țări din afara UE cu politici climatice mai puțin ambițioase, ceea ce duce la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global.

De măsură vor beneficia companiile active în sectoarele cu risc de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Aceste sectoare se confruntă cu costuri semnificative ale energiei electrice și sunt în special expuse concurenței internaționale.

Compensația va fi acordată companiilor eligibile printr-o rambursare parțială a costurilor de emisii indirecte suportate în anul precedent, plata finală urmând să fie efectuată în 2031. Valoarea maximă a ajutorului va fi egală cu 75% din costurile de emisii indirecte suportate. Valoarea ajutorului este calculată pe baza unor repere de eficiență a consumului de energie electrică, care asigură că beneficiarii sunt încurajați să economisească energie.

Pentru a se califica pentru compensație, beneficiarii trebuie fie (i) să pună în aplicare anumite recomandări de audit energetic, (ii) să acopere cel puțin 30% din consumul lor de energie electrică cu surse fără carbon (prin instalații de generare a energiei regenerabile la fața locului sau în apropierea locației, acorduri de cumpărare a energiei fără emisii de carbon sau garanții de origine) sau (iii) investesc cel puțin 50% din valoarea ajutorului în proiecte care conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalațiilor lor. Beneficiarii vor trebui să respecte una dintre aceste obligații în termen de trei ani de la acordarea ajutorului.

România a notificat, de asemenea, o modificare a unei scheme anterioare de compensare parțială a companiilor mari consumatoare de energie pentru prețurile mai mari ale energiei electrice rezultate din costurile indirecte de emisii suportate în perioada 2019-2020. Schema anterioară a fost aprobată de Comisie în mai 2020. Prin această modificare, România prelungește termenul de plată a ajutorului pentru anul 2020 până în 2022, având în vedere plățile întârziate din cauza ratei de îmbolnăvire excepțional de ridicate în contextul pandemiei de coronavirus.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *