Comisia Europeană confirmă că nu a primit de la guvern o prezentare oficială a unui capitol din REPowerEU/ Europarlamentarul Dragoș Pîslaru anunța anterior că, neoficial, CE a respins Planul REPowerUE al României / Ministrul Boloș spune că sunt în faza de consultare informală

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Comisia Europeană a transmis, la cererea Economedia, că până în prezent Comisia nu a primit din partea guvernului român o prezentare oficială a unui capitol REPowerEU. Reamintim că, săptămâna trecută, europarlamentarul Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, a anunțat că Comisia Europeană a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerUE, care trebuia să aducă investiții de 1,4 miliarde de euro.

„Comisia este în contact permanent cu autoritățile române, ca și cu toate celelalte state membre, în ceea ce privește punerea în aplicare a Planului Național de Redresare și de Reziliență. Nu comentăm discuțiile în curs de desfășurare cu statele membre în legătură cu punerea în aplicare a planurilor lor de redresare și reziliență”, potrivit răspunsului Comisiei Europene.

Dragoș Pîslaru afirma că Guvernul de la București, într-o totală lipsă de transparență, a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Tot săptămâna trecută, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a venit cu noi explicații după anunțul europarlamentarului Dragoș Pîslaru că CE a respuns investițiile propuse de România în Planul REPowerUE, care trebuia să aducă investiții de 1,4 miliarde de euro. Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat pentru Economedia că planul nu a fost respins, ci Comisia Europeană a cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții. Potrivit lui, este o consultare informală. Nu este vorba nici despre un nou termen de aprobare, spune el.

„𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐧𝐮 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐢𝐧𝐬. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar 𝐚𝐛𝐢𝐚 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐯𝐨𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐧𝐬 𝐯𝐨𝐦 𝐝𝐞𝐩𝐮𝐧𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞. Noi, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primim, urmărim să asigurăm capacitatea de reziliență a sistemului energetic, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar si hidroenergetic). Regulamentul (UE) 2023/435 privind capitolele REPowerEU spune clar: statele membre pot transmite Comisiei Europene noile capitole la Planurile de redresare și reziliență începând cu data de 1 martie 2023. Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârșitul lunii aprilie 2023, și nu mai târziu înainte de 31 august 2023 care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut”, a transmis săptămâna trecută Boloș într-un mesaj pe Facebook.

MIPE anunţa, într-un comunicat de presă transmis la finalul lunii aprilie, că, în ceea ce priveşte REPowerEU, programul aduce României o finanţare nouă de 1.440.391.220 de euro, din care 1.397.228.597 euro – alocare RePowerEU, şi 43.162.623 de euro – rezerva de ajustare la Brexit pentru investiţii strategice în domeniul-cheie al siguranţei energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producţie şi stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat, în perioada 17 – 26 martie 2023, procesul de consultare publică pentru transmiterea de propuneri de reforme şi investiţii pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesaţi. Organizaţiile şi persoanele fizice interesate au avut la dispoziţie un formular electronic, standardizat şi simplificat, prin intermediul căruia au transmis propuneri de reforme şi investiţii.

Reamintim că CE recomandă a statelor membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârșitul lunii aprilie 2023, și nu mai târziu înainte de 31 august 2023 care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat, ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: