Comisia Europeană domolește ofensiva asupra afacerilor americane, pe fondul unui potențial război comercial: Bruxelles închide investigații care vizează Fiat, Amazon și Starbucks

Amazon Sursa: G4Media.ro

Comisia Europeană a anunțat joi că a închis trei investigații aprofundate privind ajutoarele de stat referitoare la deciziile fiscale privind prețurile de transfer acordate de Luxemburg societăților Fiat și Amazon și de Țările de Jos societății Starbucks. În urma hotărârilor pronunțate de instanțele UE, Comisia a constatat că deciziile fiscale nu au conferit întreprinderilor avantaje selective. Comisia Europeană domolește astfel ofensiva asupra afacerilor americane, pe fondul unui potențial război comercial, după ce președintele ales Donald Trump a anunțat că va impune taxe vamale importurilor, inclusiv din Europa.

În 2015 și 2017, Comisia a constatat că Luxemburg a acordat avantaje fiscale selective societăților Fiat și Amazon, iar Țările de Jos societății Starbucks, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat. În fiecare caz, Comisia a constatat că o decizie fiscală emisă de autoritatea fiscală națională respectivă a redus în mod artificial impozitul plătit de fiecare societate și, prin urmare, le-a acordat un avantaj selectiv față de alte societăți. Deciziile inițiale ale Comisiei în toate cele trei cazuri au fost în cele din urmă anulate de instanțele UE și, prin urmare, investigațiile aprofundate respective au rămas deschise.

Astăzi, luând în considerare orientările instanțelor UE, Comisia a adoptat trei decizii finale de închidere a investigațiilor aprofundate și de confirmare a faptului că, atunci când au acordat deciziile fiscale respective, Luxemburgul și Țările de Jos nu au acordat acestor Fiat, Amazon și Starbucks avantaje fiscale selective, contrar normelor UE privind ajutoarele de stat.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Începând din 2013, Comisia a investigat deciziile fiscale luate de statele membre în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Deciziile fiscale ca atare nu reprezintă o problemă în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat dacă acestea confirmă pur și simplu că acordurile fiscale sunt conforme cu legislația fiscală relevantă. Cu toate acestea, deciziile fiscale care conferă un avantaj selectiv anumitor societăți pot denatura concurența în cadrul pieței unice a UE, încălcând astfel normele UE privind ajutoarele de stat.

În octombrie 2015, Comisia a constatat că o decizie fiscală emisă de autoritățile luxemburgheze în 2012 a conferit un avantaj selectiv Fiat și a redus în mod nejustificat sarcina sa fiscală începând cu 2012 cu 20 – 30 de milioane EUR. În noiembrie 2022, Curtea de Justiție a anulat o hotărâre din 2019 a Tribunalului, care menținea decizia Comisiei din 2015, și a anulat decizia. Curtea de Justiție a constatat că Comisia a utilizat parametri eronați în cadrul investigației sale.

În octombrie 2015, Comisia a constatat că o decizie fiscală emisă de autoritățile olandeze în 2008 a oferit un avantaj selectiv societății Starbucks, care și-a redus în mod nejustificat sarcina fiscală începând cu 2008 cu 20-30 de milioane EUR. În septembrie 2019, Tribunalul a anulat decizia Comisiei, constatând că aceasta nu a demonstrat că, prin decizia fiscală, Țările de Jos au acordat un avantaj selectiv societății Starbucks.

În octombrie 2017, Comisia a constatat că o decizie fiscală emisă de Luxemburg în 2003 și prelungită în 2011 a redus în mod nejustificat impozitul plătit de Amazon în Luxemburg cu aproximativ 250 de milioane EUR. În mai 2021, Tribunalul a anulat decizia Comisiei, constatând că aceasta nu a demonstrat existența unui avantaj selectiv. Anularea a fost confirmată de Curtea de Justiție în decembrie 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: