Comisia Europeană Executivul propune interzicerea importului de aur rusesc și modificări juridice privind comerțul cu produse alimentare

Redacția iul. 15, 2022 0 comentarii
aur

Comisia Europeană a propus vineri în mod oficial ultimul său pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv o interdicție de import a aurului rusesc și modificări juridice pentru a împiedica posibilitatea ca măsurile actuale să ducă spre o îngreunare a transportului de alimente, scrie Reuters.

Noile măsuri sunt considerate „un pachet de menținere și aliniere”, a precizat Comisia într-un comunicat. Oficialii s-au referit în privat la acesta ca la un set de sancțiuni „al șaselea și jumătate” în comparație cu cele șase runde anterioare impuse de la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, care au afectat serviciile financiare, petrolul sau cărbunele rusesc.

„Pachetul de astăzi va introduce o nouă interdicție de import pentru aurul rusesc, consolidând în același timp controalele noastre asupra exporturilor de produse cu dublă utilizare și de tehnologie avansată”, a declarat Comisia într-un comunicat. „În acest fel, va consolida alinierea sancțiunilor UE cu cele ale partenerilor noștri din G7. De asemenea, va consolida cerințele de raportare pentru a înăspri înghețarea activelor UE”, a mai spus aceasta.

Guvernele UE trebuie acum să ajungă la un acord asupra măsurilor pentru ca acestea să devină lege, deși diplomații au declarat că acestea sunt necontroversate și ar trebui să treacă cu ușurință. Ambasadorii urmează să se întâlnească luni și apoi miercuri pentru o eventuală aprobare.

Unele măsuri ar putea avea totuși un impact serios asupra sectoarelor afectate. O sursă a declarat pentru Reuters că importurile de aur rusesc prin țări terțe ar fi, de asemenea, afectate, dar nu a detaliat cum ar funcționa. De asemenea, potrivit surselor Reuters, Bruxelles-ul va înăspri sancțiunile existente, cu noi restricții asupra importurilor de către Rusia de bunuri care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv produse chimice și utilaje.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *