Comisia Europeană încurajează toate părțile implicate să accelereze pașii pentru a lansa Interconectorul Grecia-Bulgaria

Grecia interconector Captură video/ Sursa: primeminister.gr

Comisia Europeană încurajează toate părțile implicate să accelereze pașii necesari pentru a lansa Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) cât mai curând posibil, a declarat pentru Trend un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a primit o scrisoare din partea fostului ministru al Energiei din România, potrivit AzerNews.

Fostul ministru al Energiei din România, Răzvan Nicolescu, i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, în care îi cere să ia măsuri pentru a accelera lansarea Interconectorului Grecia-Bulgaria, care are ca scop transportul gazelor din Azerbaidjan.

“Putem confirma primirea scrisorii și vom răspunde în timp util. IGB este un proiect de interes comun și considerăm că această interconectare este o piesă crucială de infrastructură necesară pentru a diversifica aprovizionarea cu energie în Europa de Sud-Est și pentru a consolida piața internă a energiei. Astfel, încurajăm toate părțile implicate să accelereze pașii necesari pentru a lansa IGB cât mai curând posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Purtătorul de cuvânt al Comisiei a adăugat că organizația a oferit sprijin politic și financiar proiectului încă de la început.

“Proiectul a primit 45 de milioane de euro din Programul energetic european pentru redresare și 39 de milioane de euro din fondurile structurale. În plus, proiectul a primit o scutire parțială de la normele privind accesul terților. Comisia a aprobat, de asemenea, ajutorul de stat pentru sprijin public și accesul la fondurile structurale bulgare. Pe parcursul întregului proces, inclusiv în ultimele câteva luni, Comisia a avut contacte regulate cu societatea de proiect și cu autoritățile de reglementare, precum și cu guvernele din Bulgaria și Grecia. În prezent, monitorizăm îndeaproape etapele finale ale implementării proiectului, inclusiv cele legate de certificare”, a conchis purtătorul de cuvânt.

Proiectul IGB este de o importanță majoră pentru creșterea securității aprovizionării și pentru asigurarea diversificării surselor de gaze naturale pentru Bulgaria și pentru regiunea Europei de Sud-Est. La nivel regional, IGB va oferi acces la rețeaua de transport al gazelor naturale pentru municipalitățile și regiunile bulgare care nu aveau o opțiune de conectivitate. Interconectorul cu Grecia reprezintă o rută complet nouă pentru transportul gazelor naturale către Europa și va oferi Bulgariei și regiunii acces la aprovizionarea din noi surse. Proiectul va conecta țara cu coridorul sudic de gaze și are o sinergie excelentă cu alte proiecte energetice majore, cum ar fi TAP, TANAP, EastMed și terminalul GNL de la Alexandroupolis.

Amintim că fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a trimis o scrisoare deschisă către Comisia Europeană, prin care atrage atenția că Bulgaria întârzie deschiderea interconectorului de gaz natural Bulgaria – Grecia și, implicit, a Coridorului Vertical, care ar trebui să diversifice sursele de gaz pentru Europa cu gaz natural lichefiat și gaz din Azerbaidjan, în contextul în care România și-a îndeplinit la timp obligațiile privind acest coridor, respectiv construirea BRUA.

Nicolescu afirmă că proiectul European al Coridorului Vertical era lansat atunci când era ministru român al energiei, în data de 10 decembrie 2014, împreună cu omologii din Grecia și Bulgaria, iar acest proiect își propunea sa diversifice rutele si mai ales sursele de aprovizionare cu gaz natural pentru regiunea noastră, prin accesul la terminalele grecești de LNG și la gazul produs în Azerbaidjan

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: