Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu cere Comisiei Europene să preseze Bulgaria să deschidă Coridorul Vertical de gaze, pentru a diversifica aprovizionarea. „România a făcut partea cea mai complicată tehnic, BRUA, în timpul și bugetul asumat”

Grecia interconector

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a trimis o scrisoare deschisă către Comisia Europeană, prin care atrage atenția că Bulgaria întârzie deschiderea interconectorului de gaz natural Bulgaria – Grecia și, implicit, a Coridorului Vertical, care ar trebui să diversifice sursele de gaz pentru Europa cu gaz natural lichefiat și gaz din Azerbaidjan, în contextul în care România și-a îndeplinit la timp obligațiile privind acest coridor, respectiv construirea BRUA.

Nicolescu afirmă că proiectul European al Coridorului Vertical era lansat atunci când era ministru român al energiei, în data de 10 decembrie 2014, împreună cu omologii din Grecia și Bulgaria, iar acest proiect își propunea sa diversifice rutele si mai ales sursele de aprovizionare cu gaz natural pentru regiunea noastră, prin accesul la terminalele grecești de LNG și la gazul produs în Azerbaidjan. Potrivit lui, lansarea a avut loc la sediul Comisiei Europene, în prezența Vicepreședintelui Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.

„Eram cu toții hotărâți și optimiști că vom genera surse alternative pentru consumatorii europeni și pentru cei din Republica Moldova și Ucraina, două țări vecine integrate în piața noastră prin apartenența la Tratatul Comunității Energetice din Sud-Estul Europei”, amintește el.

Prima etapa în realizarea acestui proiect era realizarea fluxului invers între Bulgaria și Grecia, care ar fi trebuit să se realizeze în primii trei ani după semnarea din decembrie 2014.

Totuși, spune Nicolescu, schimbările de guvern din cele două țări UE, lipsa de voința a conducerii Bulgartransgaz de a respecta înțelegerile asumate, precum și inactivitatea serviciilor de specialitate ale Comisiei Europene în a-și îndeplini atribuțiile de monitorizare a implementărio obiectivelor europene si a legislației aferente, inclusiv cea care privește prevenirea unor abuzuri de poziție dominantă, au făcut ca proiectul să fie, astăzi, încă nefuncțional.

Nicolescu amintește că, în același timp, partea cea mai complicata tehnic (BRUA) a Coridorului Vertical a fost realizată de România în timpul asumat și în bugetul alocat.

„Această ineficiență în urmărirea atingerii obiectivelor generale ale UE, coroborată cu dezvoltarea rapidă a altor proiecte de infrastructură (prelungirea Turkstream prin Bulgaria către Ungaria), au agravat dependența consumatorilor europeni din regiunea noastră de o sursa unică de furnizare (Gazprom), în loc să o reducă, așa cum ne-am propus în 2014. Aceste proiecte și acțiuni au fost derulate, inclusiv, cu participarea companiilor europene Bulgartransgaz (Bulgaria) și FGDZ (Ungaria). Ca unul care și-a dedicat o parte importantă din carieră pentru a servi interesele Uniunii Europene, inclusiv în calitate de Președinte al ACER, îmi este greu să accept această lipsa de acțiune din partea serviciilor Comisiei Europene. Obiectivele și regulile trebuie respectate în UE de către toți”, afirmă fostul ministru.

Nicolescu cere Comisiei Europene, în acest context, să înceapă o procedură rapidă de verificare a conformității acțiunilor Bulgartransgaz cu legislația europeană.

„După cum probabil cunoașteți, blocajele în infrastructura europeană de gaz natural reprezintă o problema tot atât de mare ca deficitul de aprovizionare. O nouă iarnă se apropie. Au trecut opt ani și nu mai este timp de povești”, conchide fostul ministru.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a purtat recent discuții cu oficialii din Azerbaijan, cu scopul de a încheia un acord pentru ca România să importe gaze azere, prin TANAP, interconectorul grec și BRUA. Însă un acord oficial nu a fost anunțat până în acest moment. „Suntem în negocieri și, când vom termina, vom anunța”, spunea Popescu, la finalul lunii iunie.

Recent, au fost făcute anunțuri despre finalizarea lucrărilor, dar este posibil ca gazoductul să nu fie operațional înainte de începerea iernii.

„Încă nu este clar dacă interconexiunea de gaze cu Grecia va începe să funcționeze în octombrie. Nimeni nu ne poate garanta acest lucru”, a declarat recent șeful Bulgargaz, citat de BTA, în cadrul unei ședințe a Autorității de reglementare în domeniul energiei de la Sofia, în care s-a discutat despre cererea Bulgargaz privind aprobarea prețului reglementat al gazelor în luna august.

Captură video/ Sursa: primeminister.gr

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *