Comisia Europeană a anunțat miercuri că a deschis o investigație antitrust privind posibilele practici anticoncurențiale ale producătorului american de sticlă de acoperire pentru dispozitive electronice Corning, care fabrică celebra „Gorilla Glass”. Aceasta este doar cea mai recentă investigație deschisă de Bruxelles împotriva unor companii americane, în special de tech, iar odată cu un nou mandat al lui Donald Trump la șefia Americii, războiul comercial între UE și SUA are șanse să se intensifice.
Investigația Comisiei plănuiește să evalueze dacă Corning ar fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața mondială a unui tip special de sticlă care este utilizat în principal pentru a proteja ecranele dispozitivelor electronice portabile, precum telefoanele mobile.
Corning, cu sediul în SUA, este un producător mondial de sticlă pentru numeroase aplicații industriale și de consum. Acesta produce sticlă alcali-aluminosilicată („Alkali-AS Glass”), o sticlă deosebit de rezistentă la rupere, utilizată în principal pentru acoperirea ecranelor dispozitivelor electronice portabile, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele sau ceasurile inteligente. Corning comercializează Alkali-AS Glass sub marca „Gorilla Glass”, printre altele.
Comisia își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că Corning ar fi denaturat concurența prin încheierea unor acorduri anticoncurențiale de furnizare exclusivă cu producătorii de telefoane mobile („producători de echipamente originale” sau „OEM”) și cu societățile care prelucrează sticla brută („finisori”).
În special, se pare că Corning a inclus în acordurile sale cu producătorii de echipamente mobile:
- obligații de aprovizionare exclusivă care impuneau OEM-urilor să se aprovizioneze de la Corning cu toate sau aproape toate cererile lor de sticlă Alkali-AS.
- rabaturi de exclusivitate care acordă rabaturi OEM-urilor cu condiția ca acestea să respecte obligațiile de aprovizionare exclusivă.
- „clauze englezești” care obligă OEM să informeze Corning cu privire la ofertele concurențiale și care permit OEM să accepte oferta respectivă numai dacă Corning nu reușește să egaleze prețul.
În plus, se pare că în acordurile sale cu finisorii, Corning a inclus:
- obligații de cumpărare exclusivă care obligă finisorii să achiziționeze de la Corning toată sau aproape toată cererea lor de sticlă Alkali-AS sau un subtip important de sticlă Alkali-AS.
- clauze de necontestare care împiedică finisorii să conteste brevetele Corning.
Comisia este îngrijorată de faptul că acordurile încheiate de Corning cu producătorii de echipamente originale și cu finisorii ar fi putut exclude producătorii de sticlă rivali din segmente mari ale pieței, reducând astfel posibilitățile de alegere ale clienților, crescând prețurile și înăbușind inovarea în detrimentul consumatorilor din întreaga lume.
Dacă se dovedește, comportamentul investigat poate încălca normele UE în materie de concurență, care interzic abuzul de poziție dominantă [articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”)].
Comisia va efectua acum o investigație aprofundată cu titlu prioritar. Deschiderea unei investigații oficiale nu prejudiciază rezultatul acesteia.