Comisia Europeană: Majoritatea companiilor din UE ar putea fi exceptate de la taxa pe carbon

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

Comisia Europeană ar putea lua în considerare reducerea taxei pe carbon la doar 20% din companii acoperite de schemă, deoarece ele sunt responsabile pentru aproape toate emisiile implicate, a anunţat joi Wopke Hoekstra, comisarul european pentru climă, zero emisii nete şi creştere curată, transmite Reuters, conform Agerpres.

În ultima perioadă Executivul comunitar a încercat să atenueze povara asupra afacerilor din cele 27 de state membre UE, iar nouă măsură ar putea excepta zeci de mii de companii de taxa pe carbon, instituită prin mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM). 

De la 1 ianuarie 2026, CBAM va impune costuri la graniţa UE pentru emisiile de CO2 încorporate în cimentul, aluminiul, oţelul şi alte bunuri importate.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Analiza Comisiei arată că aproape toate emisiile acoperite de mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră – 97% – sunt produse de doar 20% din companiile din schemă, a explicat Wopke Hoekstra. Acesta a adăugat: “Deci nu ar fi ceva inteligent să scutim aproximativ 80% din companii de povara sarcinii administrative? După părerea mea, ar fi”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Simplificarea ar urma să facă industriile locale mai competitive, Bruxelles-ul încercând să răspundă la promisiunile preşedintelui american Donald Trump de reducere a reglementării.

Preşedintele CE, Ursula von der Leyen, susţine că propunerile de simplificare nu vor slăbi angajamentele Europei legate de climă.

Conform actualelor reglementări, numai în Germania 20.000 de companii care importă mărfuri eligibile vor trebui să plătească taxa pe carbon, conform estimărilor din industrie.

Importatorii din Europa ar urma să transfere costul CO2 către furnizorii din întreaga lume. Taxa a fost intens criticată de partenerii comerciali, inclusiv China, Africa de Sud şi Brazilia, care susţin că ar penaliza economiile în curs de dezvoltare.