Petrom și Romgaz sunt pe locul doi, respectiv trei, în topul companiilor europene din domeniul exploatării resurselor de hidrocarburi cu cele mai mari obligații în construcția de depozite de stocare a dioxidului de carbon(CO2), a stabilit Comisia Europeană în 21 mai, în cadrul planului de decarbonizare “Net 0 2030”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Pentru România fusese stabilit, încă de anul trecut, o cotă de 9 milioane de tone CO2, ca obligație de stocare, până în 2030. Este a doua cea mai mare cotă din UE, după cea a Olandei, toată Uniunea angajându-se să depoziteze în subteran cel puțin 50 de milioane de tone.
Motivul pentru care companiile românești producătoare de hidrocarburi (nu țara în sine) au o cotă atât de mare ține de interpretarea istoriei: România are o tradiție de 150 de ani de extracție de hidrocarburi (chiar și acum este una dintre puținele țări producătoare de petrol și gaze din UE) și, ca atare, potrivit interpretării Bruxelles-ului, companiile românești, care au folosit de mult aceste hidrocarburi care au emis CO2, trebuie să asigure acum capacitatea de captare și stocare a carbonului.
România a încercat să se opună acestei abordări dar, în ciuda eforturilor europarlamentarilor noștri și a industriei, Bruxelles-ul nu a putut fi împiedicat din, practic, a pedepsi acum companiile petroliere românești pentru că țara a fost unul dintre cei mai vechi și mai mari producători de petrol și gaze din Europa.
Sunt 44 de companii din spațiul european ce sunt vizate de aceste obligații, iar OffshoreEnergy le dezvăluie pe cele din Top 10. Urmează două luni de dezbateri pe această prevedere în Parlamentul European și Consiliu și, dacă nu vor exista obiecții din partea actorilor vizați, nominalizarea acestor companii va deveni obligație legală pentru ele din luna iulie.
Primul nume pe lista primelor 10 este Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), urmat de OMV Petrom, Romgaz, Orlen, Eni, Wintershall Dea Deutschland, TotalEnergies Nederland, MOL Group, Shell Italia și BlueNord Energy Denmark.
Obligațiile lor de contribuție la capacitatea operațională de injectare a CO2 variază de la 6,3 milioane de tone de CO2 pe an (NAM) la 1,3 milioane de tone de CO2 pe an (BlueNord).
Pe de altă parte, producătorii ale căror volume de producție de țiței și gaze naturale au reprezentat 5% din volumele de producție cumulate ale Uniunii în aceeași perioadă sunt excluși de la această obligație.
Cei 44 de actori sunt obligați să asigure o capacitate operațională de injectare a CO2 până la 31 decembrie 2030, în situri de stocare geologică autorizate în conformitate cu Directiva privind captarea și stocarea carbonului (CSC).
„În drumul nostru către neutralitatea climatică, avem nevoie de un portofoliu de soluții eficiente de decarbonizare. Captarea carbonului face parte din strategia noastră de reducere a emisiilor și de eliminare permanentă pentru industriile mari consumatoare de energie. Net-Zero Industry Act impune o capacitate anuală de stocare sigură și permanentă a CO2 în UE de cel puțin 50 de milioane de tone până în 2030 și face ca industria europeană a petrolului și gazelor să facă parte din soluție”, a declarat Kurt Vandenberghe, directorul general al Comisiei Europene pentru acțiuni climatice.
Mai precis, societățile a căror producție combinată de țiței și gaze naturale în Uniune a reprezentat 95% din volumul de țiței și gaze naturale produse în Uniune în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2023 sunt considerate entități obligate, supuse obligațiilor de contribuție.
Cei 44 de actori sunt obligați să ofere capacitate operațională de injectare a CO2 până la 31 decembrie 2030, în situri de stocare geologică autorizate în conformitate cu Directiva privind captarea și stocarea carbonului (CSC).
„După ce a extras hidrocarburi și a contribuit la emisiile de gaze cu efect de seră, acum va contribui la stocarea CO2 și va contribui la atenuarea schimbărilor climatice. Prin combinarea know-how-ului lor industrial cu procese de autorizare mai rapide și cu un sprijin financiar solid – inclusiv din Fondul pentru inovare finanțat prin ETS – putem face progrese substanțiale în avansarea decarbonizării și modernizării industriale în Europa”, a adăugat Vandenberghe.
Fiecare sit de stocare va fi recunoscut de statele membre ca fiind un proiect strategic cu zero net în cadrul lanțului valoric al CO2. Acesta poate include captarea CO2 și infrastructurile de transport asociate.
Se așteaptă ca aceste proiecte să accelereze dezvoltarea soluțiilor industriale de gestionare a carbonului și să joace un rol-cheie în decarbonizarea industriilor greu de abandonat din întreaga Europă.
În plus, entitățile obligate trebuie să prezinte Comisiei, până la sfârșitul lunii iunie, un plan în care să detalieze modul în care intenționează să își aducă contribuția la obiectivul Uniunii privind capacitatea de injectare de CO2. Aceste planuri trebuie să confirme contribuția entității și să specifice mijloacele și etapele pentru atingerea volumului vizat.
Anul trecut, Petrom anunța că va aloca 300 de milioane de euro anual pentru construcția acestor depozite de stocare CO2, ca parte a obligației sale stabilite de UE.
Unele țări din UE au pus deja în mișcare mecanismele de dezvoltare a siturilor de stocare a CO2. Una dintre acestea este Danemarca, a cărei Agenție pentru Energie a precalificat recent zece companii eligibile pentru a depune propuneri pentru finanțarea disponibilă în cadrul inițiativei sale privind captarea și stocarea carbonului (CSC), menită să ajute țara să își atingă obiectivele climatice. Danemarca are la dispoziție 4,31 miliarde euro în cadrul inițiativei Net 0.