Comisia Europeană recomandă statelor membre să pună capăt măsurilor de sprijin pentru prețurile la energie până la finalul acestui an

UE, Uniunea Europeana, comisia Sursa foto: FMI Facebook

Comisia Europeană recomandă statelor membre să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie, până la finele acestui an, în ideea de a echilibra finanţele publice şi a respecta regulile fiscale în 2024, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Toate statele membre ar trebui să elimine măsurile de sprijin în domeniul energiei, aflate în vigoare, până la finele lui 2023″, a anunţat executivul comunitar în recomandările sale anuale, a căror îndeplinire are un impact asupra obţinerii de granturi europene de la Fondul de relansare.

„În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, se mai arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Majoritatea statelor membre UE au introdus anul trecut diferite măsuri destinate să contracareze impactul preţurilor crescute la energie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze.

În contextul actual, însă, când preţurile la energie sunt din nou la un nivel redus, un astfel de nivel de sprijin este nesustenabil şi ar însemna că multe state membre nu vor fi în măsură să îşi respecte limitele privind cheltuielile primare nete recomandate de Comisie în cadrul unei reforme a regulilor fiscale UE, care este negociată în prezent de guvernele statelor membre.

Reamintim că ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a obţinut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru decontarea din fonduri europene a sumelor alocate din bugetul de stat pentru compensarea preţului la energie pentru IMM-uri şi beneficiari prin Fondul de Tranziţie Energetică, despre care Economedia a scris aici.

„Pentru evitarea riscului de pierdere a banilor europeni, ministrul Marcel Boloş a obţinut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca sumele alocate din bugetul de stat pentru compensarea preţului la energie pentru IMM-uri şi beneficiari prin Fondul de Tranziţie Energetică să fie decontate din fonduri UE, în valoare de până la 500 milioane de euro. Acesta doreşte introducerea unor măsuri excepţionale de utilizare a fondurilor pentru sprijinirea IMM-urilor afectate în special de creşterea preţurilor la energie”, au declarat săptămâna trecută pentru Agerpres surse din minister.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. În idea de alimenta războiul din Ucraina, deja au papat 3.6 miliarde de euro, ursulina pregătește alte ajutoare pe spinarea cetățenilor UE

  2. Comisia Europeană și UE ar trebui să lase statele ce aparțin si nu aparțin de această cloaca, condusă de senili, impotriva credinței și culturii fiecărui stat și să nu mai impună absurdități…pt că majoritatea suntem noi , cei curați și nu facem pact cu diavolul..

  3. Comisia europeana ar trebui sa faca ceva sa scada pretul la energie si sa nu se mai bage in treburile interne ale noastre. Ce mai face aceasta comisie in afara sa ia bani cu gramada si sa falimenteze tari precum romania care are niste javre de conducatori tradatori?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.