Comisia Europeană a început pregătirile pentru o strategie portuară şi pentru o strategie maritimă industrială a UE şi invită părţile interesate să participe la acest proces, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Comisarul pentru transport durabil şi turism, Apostolos Tzitzikostas, găzduieşte marţi două dialoguri strategice la nivel înalt la Bruxelles. Reuniunile reunesc reprezentanţi ai porturilor, ai construcţiilor navale, ai transportului maritim, ai căilor navigabile interioare şi ai industriilor conexe pentru a contribui la definirea în comun a priorităţilor, oportunităţilor şi acţiunilor care să contribuie la dezvoltarea porturilor UE şi a strategiilor maritime industriale. Vicepreşedintele executiv pentru prosperitate şi strategie industrială, Stephane Sejourne, se va alătura, de asemenea, dialogului privind strategia maritimă industrială a UE.

Ca puncte de acces pentru comerţ, logistică, energie şi mobilitate militară, porturile trebuie să fie adecvate pentru a sprijini viitoarele nevoi economice şi strategice ale Europei. O strategie portuară cuprinzătoare a UE va urmări să sprijine competitivitatea pe termen lung a porturilor, cu accent pe securitate, tranziţia energetică şi durabilitate, apreciază Comisia.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

În acelaşi timp, sectorul european al construcţiilor navale, al producţiei maritime şi al transportului maritim se află sub o presiune din ce în ce mai mare din partea concurenţei la nivel mondial şi a riscurilor tot mai mari în materie de securitate. Strategia maritimă industrială a UE va urmări să consolideze competitivitatea şi rezilienţa sectorului, stimulând în acelaşi timp tranziţia verde şi digitală a acestuia.

“Prin viitoarele noastre strategii portuare şi industriale maritime ale UE, ne propunem să ne asigurăm că porturile şi industriile pe apă ale Europei sunt echipate pentru a conduce tranziţia către o energie curată şi digitală, pentru a sprijini apărarea şi comerţul şi pentru a rămâne competitive la nivel mondial. Contribuţia largă a părţilor interesate este esenţială – ne angajăm să ascultăm nevoile şi ambiţiile sectorului pentru a contribui la conturarea unei Europe pregătite pentru viitor”, a afirmat comisarul pentru transport durabil şi turism, Apostolos Tzitzikostas.

La rândul său, vicepreşedintele executiv pentru prosperitate şi strategie industrială, Stephane Sejourne, a declarat: “Ca parte a planului nostru de redresare industrială, Comisia se angajează să sprijine sectoarele în care Europa ocupă o poziţie de lider la nivel mondial. Industria maritimă şi porturile noastre sunt vitale pentru suveranitatea Europei. Prioritatea noastră este de a le consolida competitivitatea, stimulând în acelaşi timp decarbonizarea. Dialogul de astăzi este primul pas către o ambiţie reînnoită pentru poziţia noastră de lider european în domeniul maritim”.

De asemenea, Comisia a lansat cereri de contribuţii atât pentru porturile UE, cât şi pentru strategiile maritime industriale ale UE, invitând părţile interesate să îşi împărtăşească opiniile până la 28 iulie.