Comisia Europeană vrea să readucă în Europa producția de materii prime critice. Va fi înființat un Fond european pentru suveranitate. Ursula von der Leyen: „Haideți să ne asigurăm că viitorul industriei este Made în Europa”

Cupru pixabay.com

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri într-un discurs la Strasbourg că instituția vrea să readucă în Europa producția de materii prime critice și industria de prelucrare a acestora, în încercarea de a elimina dependența de China.

”În prezent, China controlează industria globală de prelucrare. Aproape 90 % din pământurile rare și 60 % din litiu sunt prelucrate în China”, a spus von der Leyen, care a anunțat că propune o nouă legislație în acest sens.

Declarațiile președintei CE pe acest subiect:

Asigurarea aprovizionării este doar un prim pas. Prelucrarea acestor metale este la fel de importantă.

În prezent, China controlează industria globală de prelucrare. Aproape 90% din pământurile rare și 60% din litiu sunt prelucrate în China.

Vom identifica proiecte strategice de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la extracție la rafinare, de la prelucrare la reciclare. Și vom constitui rezerve strategice acolo unde aprovizionarea este în pericol.

Acesta este motivul pentru care anunț astăzi o lege europeană privind materiile prime critice.

Știm că această abordare poate funcționa.

În urmă cu cinci ani, Europa a lansat Alianța pentru baterii. Și, în curând, două treimi din bateriile de care avem nevoie vor fi produse în Europa.

Anul trecut am anunțat Legea europeană privind cipurile. Iar prima gigafabrică de cipuri va începe să funcționeze în următoarele luni.

Acum trebuie să repetăm acest succes.

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care ne vom spori participarea financiară la proiecte importante de interes european comun.

Iar pentru viitor, voi face presiuni pentru a crea un nou Fond european pentru suveranitate.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *