Comitetul Economic și Social European (CESE) a aprobat un proiect de aviz prin care îndeamnă Consiliul UE să stabilească o dată pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre ale Bulgariei și României cu alte state membre ale spațiului Schengen de liberă circulație, a declarat Asociația Industrială Bulgară (BIA).
Redactat de vicepreședintele BIA, Maria Mincheva, avizul evidențiază costurile economice ale excluderii Bulgariei și României de la statutul de membru cu drepturi depline al spațiului Schengen fără vize, inclusiv reducerea competitivității și creșterea cheltuielilor de afaceri, a declarat joi BIA într-o declarație.
„Documentul subliniază în mod clar impactul negativ asupra întreprinderilor, lucrătorilor, consumatorilor și climatului investițional din Bulgaria și România, care au îndeplinit toate criteriile Schengen din 2011 pentru eliminarea completă a controlului la frontiere – pe cale aeriană, maritimă și terestră”, a declarat BIA.
După ani de negocieri, Bulgaria și România au aderat la Schengen pentru călătoriile aeriene și maritime în martie, însă controalele la frontierele terestre au rămas în vigoare, în principal din cauza opoziției Austriei.
Întârzierile în transport cauzate de controalele la frontieră costă întreprinderile bulgare aproximativ 90 de milioane de euro pe an, cu o pierdere anuală de venituri de 2,32 miliarde de euro pentru sectorul transportului rutier, ceea ce accentuează disparitățile dintre Europa de Est și Europa de Vest, potrivit documentului.
Aderarea parțială a Bulgariei la spațiul Schengen costă economia sa peste 834 de milioane de euro anual, inclusiv impactul direct, indirect și asupra mediului, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetare Economică al Academiei Bulgare de Științe, citat în document.
„Prin adoptarea unor măsuri proactive în vederea integrării depline a Bulgariei și României în spațiul Schengen, UE poate consolida coeziunea internă, stimula competitivitatea și susține principiile de bază ale liberei circulații și solidarității, care sunt fundamentale pentru proiectul european”, se arată în avizul CESE.
Documentul va fi supus unui vot final în cadrul sesiunii plenare a CESE de la începutul lunii decembrie, după care va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și prezentat în mod oficial Consiliului UE.