Compania aeriană airBaltic, controlată de statul leton, va opera zboruri de la Cluj spre Riga, începând din sezonul de vară al anului 2025, anunță reprezentanții Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj. Acest aeroport este primul după Aeroportul Internaţional Henri Coandă de pe care compania aeriană națională letonă airBaltic își anunță extinderea operaţiunilor de zbor în România.
Începând din 02 mai 2025, compania aeriană airBaltic va conecta orașul Cluj-Napoca cu orașul Riga, capitala Letoniei. Zborurile vor fi operate cu 2 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni şi vineri, conform programului din tabelul următor.
Preţurile biletelor pornesc de la 75 euro (Economy Class) şi respectiv de la 295 euro pentru Business Class.
Prin programul anunţat de operare al companiei airBaltic, noua destinaţie va asigura şi zboruri de conexiune pe ambele sensuri, spre marile capitale ale ţărilor nordice:
în fiecare luni şi vineri, de la Cluj – Riga şi de acolo mai departe, spre: Tallinn – capitala Estoniei, Vilnius – capitala Lituaniei, Helsinki – capitala Finlandei, Stockholm -capitala Suediei, Oslo – capitala Norvegiei şi Copenhaga -capitala Danemarcei.
“Suntem încântați să extindem prezența airBaltic în România, să lansăm această nouă rută și să conectăm Cluj-Napoca de vibrantul oraș Riga – baza airBaltic”, a declarat Thomas Ramdahl, SVP Network Management la airBaltic.
David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj a subliniat că airBaltic este o companie aeriană cu conexiuni foarte bune în special către țările baltice și zona scandinavă.
Ce poți să faci în Riga
Riga este capitala și cel mai mare oraș al Letoniei, care merită vizitat, după cum spun reprezentanții aeroportului din Cluj, care prezintă și câteva destinații care merită văzute. Centrul vechi al Rigăi a fost listat în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din anul 1987 și reprezintă destinația ideală pentru un city break.
În capitala Letoniei veți găsi una dintre cele mai mari concentrații de clădiri construite în stil secesionist din Europa, numărând peste 800 de clădiri. De asemenea, Riga este gazda celei mai înalte clădiri din Letonia, dar și din Uniunea Europeană. Este vorba despre un turn de emisie TV-radio, cu o înălțime de 368,5 metri. În anul 1930, Piața Centrală din inima oraşului era cea mai mare din Europa. Astăzi, piaţa numără peste 3.000 de standuri la care se vând produse speciale alimentare, dar și obiecte de artizanat.
Aeroportul se află la 9 kilometri de centrul capitalei Riga şi este tranzitat anual de peste 6,6 milioane de pasageri fiind, de asemenea, principalul hub aerian pentru airBaltic. În anul 2023, aeroportul din Riga a fost cel mai important aeroport din statele baltice, deservind 42 % din totalul pasagerilor din traficul aerian baltic și 40 % din toate zborurile.
airBaltic (Air Baltic Corporation AS) este principala companie aeriană din Țările Baltice și unul dintre transportatorii cu cea mai rapidă creștere din Europa. În calitate de companie aeriană hibridă, folosește avantajele atât ale transportatorilor de rețea tradiționale, cât și ale transportatorilor low-cost.
Printr-o rețea de peste 130 de rute din Riga, Tallinn, Vilnius, Tampere și, sezonier, Gran Canaria, airBaltic conectează Țările Baltice cu peste 70 de destinații din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Caucaz.
Fondată în 1995, airBaltic operează astăzi una dintre cele mai tinere flote din Europa, constând din 48 de avioane Airbus A220-300 și are peste 2.500 de profesioniști.
Compania este deținută majoritar de statul leton, care deține 97,97% din acțiuni, restul de 2,03% fiind deținut de acționari privați.
Angajamentul airBaltic față de excelență este recunoscut de numeroase premii prestigioase, inclusiv cea mai bună companie aeriană din regiunea sa de către Skytrax timp de trei ani consecutiv.
În 2022, Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a recunoscut airBaltic cu Premiul pentru echipă pentru diversitate și incluziune, iar în 2023, compania a primit premiul APEX Passenger Choice pentru cel mai bun serviciu de cabină din Europa.
În 2024, compania aeriană a primit premiul PROS AI Innovator pentru că a folosit AI pentru a genera rezultate transformatoare și a optimiza operațiunile.