Compania americană de software Databricks, cu doi antreprenori români printre fondatori, a obținut o finanțare de peste 5 miliarde de dolari

Databricks Ion Stoica Matei Zaharia

Compania americană de software Databricks, care îi are printre fondatori pe antreprenorii români Ion Stoica și Matei Zaharia, a obținut o finanțare de peste 5 miliarde de dolari de la creditori precum Blackstone Inc., Apollo Global Management Inc. și Blue Owl Capital Inc, conform Bloomberg.

Firma de tehnologie, care este una dintre cele mai valoroase companii cu acționariat restrâns din lume, a apelat la JPMorgan Chase & Co pentru a organiza majorarea de capital anul trecut și intenționează să utilizeze încasările pentru a compensa sarcinile fiscale asociate cu vânzările de acțiuni de la angajați, a transmis Bloomberg. Majorarea datoriei vine alături de o rundă de finanțare de 10 miliarde de dolari pe care Databricks a anunțat-o la sfârșitul anului trecut și care i-a ridicat evaluarea la 62 de miliarde de dolari. Mai multe AICI

Pachetul de datorii include un împrumut la termen de 2,25 miliarde de dolari de la creditori direcți, care este structurat ca un împrumut cu venituri anuale recurente și plătește 4,5 puncte procentuale peste rata de finanțare Secured Overnight, au declarat sursele publicației, care au cerut să nu fie identificate deoarece detaliile tranzacției sunt private. Finanțarea include, de asemenea, o facilitate de credit revolving de 2,5 miliarde de dolari furnizată de un grup mare de bănci, inclusiv JPMorgan, și un împrumut la termen cu retragere întârziată de 500 de milioane de dolari.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Reprezentanții Databricks, Blackstone, Apollo, Blue Owl și JPMorgan au refuzat să comenteze.

Databricks a declarat că va investi veniturile obținute în urma majorării de capital de 10 miliarde de dolari în noi produse de inteligență artificială, achiziții și extinderea semnificativă a operațiunilor sale internaționale de lansare pe piață, a raportat Bloomberg în decembrie.

Capitalul va fi, de asemenea, utilizat pentru a cumpăra acțiuni deținute de actualii și foștii angajați. Runda de finanțare respectivă a fost condusă de Thrive Capital, cu participarea unor firme precum Andreessen Horowitz și DST Global.

În anul fiscal care se va încheia în ianuarie 2025, Databricks se așteaptă să depășească 3 miliarde de dolari în venituri anualizate. Vânzările au crescut cu peste 60% în cel mai recent trimestru, care s-a încheiat în octombrie, un ritm rapid de expansiune într-un moment în care mulți producători de software se confruntă cu probleme de creștere.

Databricks produce software pentru a ingera, analiza și construi aplicații de inteligență artificială cu date complicate dintr-o varietate de surse. Principalii săi concurenți sunt în general considerați a fi Snowflake Inc. precum și serviciile oferite de furnizorii de infrastructură cloud, cum ar fi Fabric de la Microsoft Corp.

Ion Stoica şi Matei Zaharia sunt doi dintre cei numai șase români prezenți în Topul Forbes 2024 al celor mai bogați oameni din lume.

Ion Stoica și Matei Zaharia  ocupă, împreună, locul 2.410 în clasament, având fiecare o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari, în 2024. Ion Stoica este cofondator și președinte executiv al startup-ului de software Databricks. Printre investitori se numără giganții cloud Microsoft și Amazon. El a fost CEO-ul inițial de la înființarea sa în 2013 până la începutul anului 2016, când a cedat poziția cofondatorului Ali Ghodsi. Înainte de Databricks, Stoica a cofondat start-up-ul de streaming video Conviva. De asemenea, este profesor de informatică la UC Berkeley. Locuiește în Berkeley, California.

Partenerul său de afaceri, Matei Zaharia, este cofondator și director de tehnologie al startup-ului de software Databricks. Forbes notează că el este creierul din spatele popularului motor de analiză Apache Spark, care a fost conceput pe când era un student de 24 de ani la doctorat la UC Berkeley. Spark a stabilit un record mondial pentru viteza de sortare a datelor în 2014 și i-a adus lui Zaharia un premiu pentru cea mai bună disertație de informatică a anului. În 2013, Zaharia și șase colaboratori de la UC Berkeley au cofondat Databricks, al cărui software este construit pe Spark. El a condus dezvoltarea mai multor funcții noi, cu inteligență artificială, dincolo de Spark. Zaharia este profesor asociat la UC Berkeley (anterior Stanford).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.