Compania americană de software Databricks, care îi are printre fondatori pe antreprenorii români Ion Stoica și Matei Zaharia, a obținut o nouă finanțare în valoare de 10 miliarde de dolari. Această sumă va aduce compania la o evaluare de 62 de miliarde de dolari. O parte din capital va fi utilizat și pentru cumpărarea acțiunilor deținute atât de actualii și foștii angajați pentru a deveni o societate publică, relatează Finance Yahoo.
Startup-ul se numără printre cele mai valoroase companii deținute la nivel mondial și intenționează să investească acest capital în noi produse AI, achiziții și extinderea semnificativă a operațiunilor sale internaționale de comercializare.
O parte din capital va fi folosit și pentru cumpărarea acțiunilor deținute atât de actualii și foștii angajați
Finanțarea va fi, de asemenea, utilizată pentru a ajuta la plata impozitelor legate de vânzarea acțiunilor de către angajați. Săptămâna trecută, Bloomberg a raportat că Databricks caută aproximativ 2,5 miliarde de dolari de la creditori privați pentru a ajuta la compensarea poverii fiscale asociate.
Finanțarea a fost condusă de Thrive Capital, o compania americană de capital de risc, alături de firme precum Andreessen Horowitz și DST Global.
„Acești oameni sunt buni executori. Sunt pregătiți să devină o societate publică”, a declarat Vince Hankes, partener Thrive Capital.
„ Strângerea unui mic capital și furnizarea de lichidități angajaților elimină o parte din presiune”, a adăugat el.
În anul fiscal care se va încheia în ianuarie 2025, Databricks se așteaptă să depășească 3 miliarde de dolari în venituri anualizate. Vânzările au crescut cu peste 60% în cel mai recent trimestru, care s-a încheiat în octombrie. Compania are un ritm rapid de expansiune într-un moment în care mulți producători de software se luptă cu creșterea.
„Menținerea acestui ritm de creștere înseamnă extinderea operațiunilor de marketing și a talentelor inginerești ale Databricks”, a declarat CEO-ul companiei Ali Ghodsi.
În ceea ce privește potențialele achiziții, Ghodsi a spus că se uită după startup-urile axate pe AI pentru tehnologie și pentru talent.
Competitorii companiei
„Există o mulțime de oameni inteligenți cu idei grozave, dar poate că monetizarea nu a funcționat așa cum au planificat”, a adăugat Ghodsi.
Databricks se axează pe partea software pentru preluarea, analiza și crearea de aplicații de inteligență artificială cu date complexe cu o varietate de surse.
Principalii săi concurenți sunt considerați, în general, compania Snowflake Inc., precum și serviciile oferite de furnizorii de infrastructură cloud, cum ar fi Fabric de la Microsoft Corp.
Investitorii așteaptă de mult timp o ofertă publică inițială din partea Databricks, însă capacitatea companiei de a strânge sume mari de pe piețele private i-a dat posibilitatea să aștepte.
„Teoretic, cel mai devreme ar fi anul viitor. Acest lucru ne oferă o anumită flexibilitate, oferind deja angajaților noștri posibilitatea de a obține lichidități”, a declarat Ghodsi.
Alți finanțatori ai companiei
Printre alți finanțatori ai noii runde se numără GIC Pte Ltd., fondul suveran de investiții din Singapore, Insight Partners și WCM Investment Management.
Lightspeed Venture Partners a participat, de asemenea, la tranzacție, potrivit unor persoane familiarizate cu problema. Firma a investit 200 de milioane de dolari în această rundă, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu problema.
O evaluare de 62 de miliarde de dolari plasează Databricks după doar câteva companii nepublice, precum OpenAI și SpaceX, conform datelor CB Insights.
Compania americană de software Databricks, care îi are printre fondatori pe antreprenorii români Ion Stoica și Matei Zaharia, se află în top zece cei mai valoroși unicorni din 2023, realizat de StartupBlink.