Compania chineză CCPC joacă un rol central în exporturile de petrol din Iran și Venezuela, în ciuda sancțiunilor americane

nava petrol

O companie chineză de logisitică a devenit un actor central în aprovizionarea cu petrol provenit in Iran și Venezuela, chiar și după ce a fost înscrisă pe lista neagră a SUA, au declarat pentru Reuters șapte surse apropiate acestui dosar, transmite boursorama.com.

Este pentru prima oară când este semnalat rolul China Concord Petroleum Co (CCPC) și expansiunea sa în comerțul cu Venezuela, o imagine care subliniază limitele sistemului de restricții pus în practică de Washington, afirmă analiștii.

Detaliile tranzacțiilor au fost descrise agenției Reuters de mai multe persoane, dintre care o sursă din China, responsabili iranieni și o sursă care lucrează pentru compania publică din Venezuela PDVSA.

CCPC s-a implicat în comerțul cu petrol din această țară în acest an, prin intermediul unor acorduri cu mici rafinării independente cunoscute sub numele de “teapots”, potrivit mai multor documente.

Societatea cu sediul în Hong Kong a devenit rapid un partener important pentru Caracas, închiriind în aprilie și mai nave care au transportat peste 20% din exporturile totale de petrol din Venezuela în cursul acestui interval de timp, în valoare de aproape 445 milioane de dolari, potrivit documentelor PDVSA. În iunie, CCPC nu a închiriat nicio navă pentru transportul petrolului venezuelan.

Numeroase rafinării din lume, inclusiv actori publici din China, au încetat să achiziționeze petrol din Iran și Venezuela după ce Statele Unite au reimpus sancțiuni.

Dependente de veniturile din petrol, Teheran și Caracas s-au angajat într-un joc de-a șoarecele și pisica cu Washingtonul pentru a putea continua exporturile de țiței, folosind numeroase tehnici pentru a evita detectarea, inclusiv transferurile între nave, societăți-paravan și interemediari care operează în afara sferei financiare americane.

În cursul ultimului an, CCPC a achiziționat cel puțin 14 petroliere pentru a transporta petrol din Iran sau din Venezuela către China, au declarat două dintre sursele citate.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *