Compania de distribuţie Delgaz Grid, din cadrul grupului german E.ON, a început modernizarea staţiilor de transformare Combinat, Vereşti, Rădăuţi, Bârnar şi Conexiuni din judeţul Suceava, respectiv Izvoare şi Piatra Neamţ Centru din judeţul Neamţ, a anunţat compania citată de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Partener în proiectul de peste 253,5 milioane de lei este asocierea de companii Eximprod Engineering (lider), Loial Impex şi ETHGROUP.
După încheierea lucrărilor, peste 85.000 de consumatori alimentaţi din aceste staţii vor beneficia de servicii mai bune prin creşterea gradului de continuitate în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii serviciului de distribuţie, o securitate sporită în alimentarea zonelor deservite, concomitent cu creşterea capacităţii de racordare pentru noi consumatori, prosumatori şi producători de energie verde.
Principalele lucrări constau în înlocuirea echipamentelor specifice distribuţiei de energie electrică la tensiunea de 110 kV (transformatoare de putere, întrerupătoare, separatoare, transformatoare de măsură, sisteme de comandă şi protecţie) şi 20 de kV (celule, camere de comandă şi conexiuni modulare). De asemenea, vor fi înlocuite sistemele care asigură consumul propriu al staţiei atât în curent alternativ, cât şi în curent continuu.
Echipamentele şi tehnologiile utilizate sunt moderne, iar staţia va fi supravegheată şi comandată de la distanţă, urmând a fi integrată în sistem SCADA (Monitorizare, Control şi Achiziţii Date).
Din valoarea totală a lucrărilor, aproximativ 165,7 milioane de lei reprezintă cofinanţare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, iar 87,8 milioane de lei este contribuţia Delgaz Grid.
În afară de acest proiect, în momentul de faţă se mai află în diverse stadii de implementare și proiecte cu cofinanţare europeană pentru modernizarea a încă 27 de staţii de transformare din cele şase judeţe din Moldova.
Delagaz operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienţi.
De la intrarea pe piaţa locală în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.