Compania Romtehnica, deținută integral de Ministerul Apărării Naționale și care se ocupă cu operațiunile de import/export cu arme ale Armatei, a realizat un profit brut de 53 milioane lei în 2023, de peste două ori mai mare decât cel din 2022, potrivit informațiilor trimise Economedia. Cifra de afaceri a crescut spectaculos, până la 172 milioane de lei în 2022. Rezultatele au fost realizate cu 77 de angajați.
Romtehnica are două filiale, Armysecurity, firma de pază și protocol, și Armycatering, care asigură servicii de pregătrire și furnizare hrană pentru unitățile militare subordonate MApN. Amândouă sunt pe profit, mai mult la Catering – 2,8 milioane lei, mai puțin la Security – 475.000 de lei. Încă 550 de angajați mai lucrează la cele două firme.
La o solicitare distinctă a Economedia, MApN ne-a răspuns că Romtehnica funcționează după principiul guvernanței corporative a întreprinderilor publice. Însă nu este chiar așa. Tot MApN precizează că „până la intrarea în vigoare a Legii nr. 187/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, compania a fost exceptată de la aplicarea prevederilor OUG 109/2011”. În traducere, conducerea societății încă nu este aleasă prin concurs, cu contract de mandat pe patru ani, ci numită direct din minister. Aceasta urmează a fi aleasă pe principiile guvernanței corporative odată cu operaționalizarea AMEPIP, super-agenția guvernamentală care va conduce toate companiile de stat.