Compania de gaze din Serbia vrea să ia benzinăriile Gazprom din Bulgaria și România

benzinarie Gazprom Sursa foto: gazprom-neft.com

Directorul general al companiei sârbe de gaze Srbijagas, Dusan Bajatovic, a anunțat că este planificată o posibilă extindere a activității companiei prin cumpărarea rețelei rusești de benzinării din Bulgaria și România. Declarațiile sale au fost făcute într-un interviu acordat canalului TV sârb K1, citat de Mediapool.

Bajatovic a explicat că Srbijagas poate prelua conducerea rețelei comerciale rusești în străinătate sau o poate închiria, păstrând proprietatea rusă, potrivit Rador Radio România.

Declarațiile vin într-un moment critic pentru compania petrolieră sârbă NIS, deținută de Gazprom, care a fost adăugată pe lista de sancțiuni a SUA, la 10 ianuarie, ca parte a măsurilor împotriva Rusiei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Serbia a primit de două ori o scutire de 30 de zile de la sancțiunile impuse de SUA. În prezent, Bajatovic și-a exprimat încrederea că va urma o a treia scutire, subliniind că rafinăria de la Nis nu a comis nicio încălcare și nu a importat petrol rusesc. El și-a exprimat speranța că va avea loc o întâlnire între președintele sârb Aleksandar Vucic și președintele american Donald Trump.

“Nu va fi o discuție ușoară. Problema privind rafinăria de la Nis va fi secundară la o astfel de întâlnire”, a menționat el, referindu-se la tarifele mari (37%) pe care SUA le vor impune importurilor sârbești.

Bajatovic a subliniat importanța continuării funcționării rafinăriei de petrol din Serbia pentru a asigura securitatea livrărilor de energie. „Acest lucru necesită un acord între Serbia și Rusia”, a spus el, subliniind nevoia de livrări stabile de hidrocarburi și procesarea acestora în combustibili.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În februarie, grupul sârb de petrol și gaze NIS controlat de grupul rus Gazprom, care operează în România și Bulgaria benzinăriile Gazprom, a declarat că ia în considerare retragerea din cele două țări din cauza provocărilor cu care se confruntă operațiunile sale pe aceste piețe.

„Conducerea […] ia în considerare posibilitatea de a ieși de pe aceste piețe în cazul în care provocările persistă sau se agravează, inclusiv prin evaluarea unei potențiale vânzări complete sau parțiale a activelor, a închiderii sau a altor mecanisme de ieșire”, a declarat NIS în declarația sa financiară pentru trimestrul al patrulea din 2024.

În Bulgaria, NIS se confruntă cu dificultăți în operațiunile din aval, în timp ce în România, sunt afectate atât operațiunile din amonte, cât și cele din aval, a declarat compania. Pe lângă potențialul exit, NIS explorează, de asemenea, modalități de îmbunătățire a eficienței operaționale și de identificare a unor noi oportunități de afaceri pentru a face față provocărilor pieței locale.

În România, NIS deține 19 benzinării sub marca Gazprom și este, de asemenea, implicat în explorarea și producția de petrol și gaze. În 2024, cota sa de piață în România pe piața totală a carburanților a fost de 0,4%, în timp ce cota sa pe piața de retail a fost de 0,6%.

În Bulgaria, NIS operează o rețea de 23 de benzinării sub marca Gazprom. În 2024, cota sa de piață în Bulgaria pe piața totală a carburanților pentru autovehicule a fost de 2,3%, în timp ce cota de piață cu amănuntul a fost de 2,2%.

NIS a mai spus vineri că profitul său net a scăzut cu 77%, la 10,1 miliarde de dinari (88,6 milioane de dolari/ 86,4 milioane de euro) în 2024, de la 44,2 miliarde de dinari în anul precedent. Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) a scăzut cu 35% anul trecut – la 44,4 miliarde de dinari, în timp ce investițiile au crescut cu 36% la 53,2 miliarde de dinari în 2024.

De asemenea, compania a menționat că continuă să evalueze impactul recentelor sancțiuni americane asupra operațiunilor sale, menționând că efectul acestora este dificil de prevăzut. La 10 ianuarie, Trezoreria SUA a anunțat sancțiuni împotriva NIS, ca parte a unor măsuri mai ample împotriva sectorului energetic al Rusiei, citând controlul companiei de către gigantul petrolier rus Gazprom Neft.

Gazprom Neft deține o participație de 50% în NIS, în timp ce societatea mamă Gazprom deține o participație de 6,15%. Guvernul sârb deține aproximativ 30% din NIS, iar restul este deținut de acționari minoritari.

Sursa: MEDIAPOOL / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.