Compania de inginerie Simtel a obținut un profit de 6,6 milioane de lei în primele nouă luni ale anului, o scădere de 60% față de aceeași perioadă din 2023. Conducerea grupului spune că scădere reflectă schimbarea modelului de afaceri

Simtel, fotovoltaice Sursa foto: Captură Inquam

Compania de inginerie Simtel a obținut în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 162,1 milioane de lei , în scădere cu 24% față de aceeași perioada a anului trecut, potrivit unui raport depus la Bursa de Valori București. Profitul net consolidat a ajuns la 6,6 milioane de lei , în scădere cu 60%, comparativ cu primele nouă luni din 2023. Simtel plănuiește extinderea pe piețele internaționale.

Compania a înregistrat venituri operaționale de 172,3 milioane de lei la nivel consolidat, în scădere cu 19% față de primele nouă luni din 2023. Din aceste venituri, cifra de afaceri consolidată aferentă primelor nouă luni din 2024 s-a ridicat la 162,1 milioane de lei , în scădere cu 24% comparativ cu aceeași perioada a anului trecut. Cheltuielile din exploatare la nivel consolidat au ajuns la 160,9 milioane de lei în nouă luni din 2024 , în scădere cu 17% comparativ cu cheltuielile de 192,9 milioane de lei în 9 luni din 2023.

Rezultatul brut consolidat a înregistrat o valoare de 8,6 milioane de lei , o scădere cu 55% comparativ cu 9L 2023, în timp ce profitul net consolidat a ajuns la 6,6 milioane de lei , în scădere cu 60%, comparativ cu 9L 2023.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

“Deși această scădere este semnificativă, ea reflectă o tranziție naturală determinată de schimbarea modelului de business al Simtel în 2024. Compania s-a orientat începând cu acest an către proiecte de dimensiuni considerabil mai mari, cu o dinamică diferită a implementării și facturării. Această schimbare presupune încasarea veniturilor predominant în a două parte a anului financiar, pe măsură ce proiectele sunt finalizate și facturate către beneficiari. Această strategie permite companiei să abordeze proiecte de amploare, însă afectează temporar nivelul profitului pe parcursul implementării”, explică reprezentanții companiei.

La nivelul veniturilor operaționale înregistrate de entitățile din cadrul grupului, Simtel Team S.A. a generat venituri operaționale de 122,2 milioane de lei , GES Furnizare SRL – 33,6 milioane de lei , Simtel Moldova SRL – 6,5 milioane de lei , iar ANT Power Energy SRL – 6,5 milioane de lei . La nivelul celorlalte entități, care reprezintă în mare parte parcurile fotovoltaice aflate în curs de dezvoltare, precum și entitățile Agora Robotics SRL și Custom Software Solutions SRL, nu au fost înregistrate venituri semnificative.

Evenimente cheie în T3 2024 și ulterior perioadei de raportare:

  • Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement) cu GES Furnizare SRL (GES), ulterior finalizării centralei fotovoltaice de la Salonta.
  • Debutul la tranzacționare pe Piață Reglementată a Bursei de Valori București al acțiunilor Companiei, în dată de 12 august 2024.
  • Semnare parteneriat strategic cu PRIME Batteries Technology , unul dintre cei mai  importanți producători de soluții de stocare a energiei din Uniunea Europeană și singurul producător de baterii din România, pentru dezvoltarea de tehnologii avansate în domeniul energiei regenerabile.
  • Semnare parteneriat strategic cu Monsson , cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă din România și Europa de Sud-Est, ce vizează dezvoltarea, construirea și vânzarea de proiecte fotovoltaice și/sau mixte cu o capacitate totală instalată de aproximativ 150 MWp. În plus, parteneriatul urmărește și dezvoltarea de soluții de stocare a energiei electrice cu o capacitate de până la 120 MWh.

Perspectiva T4 2024

Reprezentanții companiei spun că o parte dintre proiecte sunt în întârziere. Conducerea Companiei estimează pentru 2024 o creștere a cifrei de afaceri de 23% la nivel consolidat față de anul anterior.

“În ceea ce privește Bugetul de Venituri și Cheltuieli (BVC) pentru 2024, deși realizarea acestuia se apropie de obiectivele stabilite, anumite aspecte logistice și de implementare au avut un impact asupra încasărilor planificate pentru T4 2024. Mai exact, o serie de proiecte majore, aflate în diferite etape de implementare, au întâmpinat întârzieri în procesul de implementare din motive independente de companie – spre exemplu livrarea unor componente critice pentru zona de conectare la rețea – cu impact în etapele de facturare și încasare, iar plățile aferente acestora se vor realiza în primul trimestru al anului 2025. Aceste decalaje nu reflectă o problema de performanță operațională, ci sunt o consecință a ritmului specific de execuție pentru proiectele de amploare, pe care compania le gestionează în contextul extinderii activităților sale. Astfel, având în vedere acest context și reconfigurarea momentului încasărilor, conducerea Companiei estimează pentru 2024 o creștere a cifrei de afaceri de 23% la nivel consolidat față de anul anterior, ceea ce se va reflectă în realizarea BVC-ului la un nivel de 91% față de estimările inițiale. Chiar și cu aceste ajustări, performanță financiară aferentă anului 2024 va fi una solidă și reflectă fundamentul puternic creat pentru o creștere accelerată în anul 2025. Nivelul comenzilor de vânzare înregistrat anul acesta este la un maxim istoric, iar conducerea estimează că până la sfârșitul anului se va adaugă un volum semnificativ de noi comenzi. Decalajele actuale sunt temporare și sunt justificate având în vedere că, 2024, a fost un an de transformare a modelului de business”, se arată în raport.

Începând cu anul 2025, obiectivul conducerii este că Simtel să activeze și pe piețele internaționale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.