Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă societăţii Distribuţie Energie Electrică România (DEER), operatorul de distribuţie din Grupul Electrica, un împrumut de 200 de milioane de euro pentru a-şi moderniza reţeaua de distribuţie a energiei electrice, reţea care acoperă 40% din teritoriul României şi deserveşte aproximativ 4 milioane de gospodării şi companii, transmite News.ro.
”Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă societăţii Distribuţie Energie Electrică România (DEER), operatorul de distribuţie din cadrul Grupului Electrica, un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro pentru a-şi moderniza reţeaua de distribuţie a energiei electrice, reţea care acoperă 40 % din teritoriul României şi deserveşte aproximativ 4 milioane de gospodării şi întreprinderi. Împrumutul, care poate fi plătit în euro sau lei, va ajuta DEER să-şi deservească mai bine clienţii, să îmbunătăţească eficienţa energetică şi să faciliteze racordarea surselor de energie regenerabilă”, anunţă banca şi compania, într-un comunicat.
Reţeaua de electricitate din România are nevoie urgentă de investiţii pentru a gestiona îmbătrânirea infrastructurii în contextul creşterii cererii de electricitate.
„Investiţia noastră reduce riscurile de întrerupere a aprovizionării şi contribuie la eficienţa energetică şi la durabilitate. Infrastructura mai inteligentă şi mai rezistentă a societăţii Electrica va însemna operaţiuni mai uşoare pentru întreprinderile deservite, condiţii de viaţă mai bune pentru oameni şi, în general, un mediu mai ecologic pentru toţi”, spune vicepreşedintele BEI Ioannis Tsakiris.
Operaţiunea se aliniază planului RePowerEU de sprijinire a unei energii accesibile, sigure şi durabile pentru Europa şi contribuie la obiectivele Băncii în materie de coeziune şi acţiuni climatice.
„În vremuri în care avem nevoie de finanţare pentru dezvoltarea noastră ambiţioasă, sprijinul BEI este un semn clar pentru piaţă că suntem fiabili şi competitive. De asemenea, suntem bucuroşi să contribuim la planurile energetice şi climatice ale României şi ale UE”, a declarat Alexandru Chiriţă, director general al Electrica.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Aceasta finanţează investiţii care contribuie la obiectiele de politică ale UE. Proiectele BEI consolidează competitivitatea, stimulează inovarea, promovează dezvoltarea durabilă, consolidează coeziunea socială şi teritorială şi sprijină o tranziţie corectă şi rapidă către neutralitatea climatică.
Grupul BEI, care cuprinde şi Fondul European de Investiţii (FEI), a semnat noi finanţări în valoarea totală de 88 miliarde euro pentru peste 900 de proiecte în 2023. Se aşteaptă ca aceste angajamente să mobilizeze circa 320 miliarde euro în investiţii, care să sprijine 400.000 de întreprinderi şi 5,4 milioane de locuri de muncă.
Toate proiectele finanţate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Grupul BEI nu finanţează investiţii în combustibili fosili. Suntem pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivul de a mobiliza 1.000 miliarde euro pentru a sprijini investiţiile în durabilitatea climei şi a mediului în deceniul până în 2030. Mai mult de jumătate din finanţările anuale ale Grupului BEI sprijină proiecte care contribuie direct la atenuarea efectelor schimbărilor climatice, la adaptarea la acestea, precum şi la un mediu mai sănătos.
Aproximativ jumătate din finanţările BEI din cadrul Uniunii Europene sunt direcţionate către regiunile de coeziune, în care venitul pe cap de locuitor este mai mic. Acest lucru subliniază angajamentul Băncii de a promova creşterea favorabilă incluziunii şi convergenţa standardelor de viaţă.
Grupul Electrica este un actor cheie în furnizarea, distribuţia şi producţia de energie electrică în România. Este, de asemenea, un furnizor de servicii de întreţinere.
DEER deserveşte aproximativ 4 milioane de utilizatori cu o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia de energie electrică: Transilvania de Nord, Transilvania de Sud şi Muntenia de Nord.
Din iulie 2014, Electrica SA, societatea holding a grupului, este listată la bursele din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată în domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică din România.