Compania românească Arobs a înregistrat afaceri de 206 milioane lei și un profit net de 16 milioane lei

Voicu Oprean, AROBS Voicu Oprean, AROBS

Arobs Transilvania Software raportează o cifră de afaceri de 206 milioane de lei la nivel consolidat în primele șase luni din 2024, în ușoară scădere, cu 6%, față de primul semestru din 2023, EBITDA normalizată de 34 milioane de lei și un profit net normalizat de 16 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

„Prima jumătate a anului 2024 a fost marcată de o serie de provocări dar și de oportunități semnificative pentru AROBS, în general în sectorul de securitate cibernetică, implementare de proiecte de inteligență artificială (AI), cât și de operațiunea de majorare a capitalului social finalizată la începutul lunii iulie 2024. În această perioadă dificilă, eliminarea beneficiilor fiscale aferente sectorului IT a venit într-un moment complet inoportun și a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre, Arobs preluând în mare parte efortul fiscal asociat cu creșterile de taxe de la începutul acestui an. Ca urmare, în acest an, am luat o serie de măsuri strategice de optimizare a costurilor și eficientizare a structurii organizaționale. Toate acestea au fost corelate cu o scădere a cererii la nivelul unor industrii ciclice, precum automotive, și amânarea lansării unor proiecte noi. Într-un astfel de peisaj economic marcat de provocări continue, Arobs și-a menținut stabilitatea și, în același timp, a demonstrat că are capacitatea de a naviga prin incertitudini și de a rămâne relevantă într-o industrie în continuă schimbare. Cred cu tărie că adevărata măsură a puterii unei companii de tehnologie, precum AROBS, constă nu doar în obținerea de profituri lună de lună, ci și în abilitatea de a rezista, adapta și continua să creeze valoare în orice context pentru investitori, clienți și angajați. Iar Arobs demonstrează acest lucru de peste 25 de ani”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al Arobs.

Potrivit companiei, în ceea ce privește activitatea segmentelor de business ale grupului, segmentul de „Servicii Software” a continuat să fie pilonul principal al Arobs, generând venituri de 166 milioane de lei, ceea ce reprezintă o pondere de 81% din cifra de afaceri totală. În ciuda diminuării cererii, la nivel global, pentru servicii software în prima parte din 2024, conducerea grupului investește în verticale cu potențial de creștere precum securitate cibernetică și integrarea AI-ului la nivelul soluțiilor software oferite, având convingerea că organizațiile si companiile cu care colaborează au nevoie în continuare să implementeze procese noi de la digitalizare până la cele complexe de transformare digitală, proiecte de securitate informatică și de integrare a AI-ului in activitatea curentă.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Veniturile din cel de-al doilea segment de business, „Produse Software”, au crescut cu 12%, ajungând la 38 de milioane de lei, susținute de tendința de creștere a pieței, în special în zona de management de flotă, optimizarea afacerilor, soluții HR și implementarea de proiecte digitale în sectorul privat în principal. Segmentul de produse software a continuat să crească, dar și să producă EBITDA, conform așteptărilor companiei, menținând un ritm de creștere de două cifre.

La nivelul celui de-al treilea segment, „Sisteme integrate”, acesta a fost afectat de sezonalitate și de amânarea unor proiecte, inclusiv cele finanțate prin PNRR, însă conducerea Arobs se așteaptă ca acestea să fie semnate în cel de-al patrulea trimestru al anului. Pentru acest segment, așteptările inițiale ale grupului au fost diferite, deoarece procesul de semnare a proiectelor a durat mai mult decât estimările inițiale. Cu toate acestea, pe măsură ce Arobs a acumulat experiență în acest domeniu, s-a constatat că rezultatele pentru marea parte a proiectelor aferente acestui segment vor fi vizibile în ultimul trimestru al anului, introducând astfel un element de ciclicitate în modelul de afaceri al grupului.

În ceea ce privește contribuția companiilor achiziționate de către AROBS începând cu anul 2021, în primul semestru din 2024, segmentul de Servicii Software a contribuit la cifra de afaceri a Grupului cu 68 de milioane de lei, o creștere semnificativă comparativ cu 56,4 milioane de lei în primul semestru din 2023. În ceea ce privește segmentul de produse software, companiile care s-au alăturat grupului începând cu anul 2021 au contribuit la CA cu 4,2 milioane de lei, comparativ cu 2,4 milioane de lei în primele șase luni ale anului trecut.

După primele șase luni ale anului, conducerea grupului a implementat o serie de măsuri strategice în direcția optimizării costurilor și eficientizării structurii organizaționale. Astfel, costurile de management au fost reduse cu procente cuprinse între 5 și 10%, prin optimizarea echipei de management: CEO, COO, directori de departament sau coordonatori de proiecte. Aceste reduceri au fost în special în departamentele care au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri și profitabilității. Prin aceste măsuri, în următoarea perioadă vor fi reduse atât cheltuielile directe, cât și cele generale și administrative.  De asemenea, având în vedere noul context de piață, la nivel de personal, conducerea AROBS s-a axat pe menținerea celor mai buni oameni în grup, a celor care aduc valoare adăugată și contribuie direct la dezvoltarea acestuia. În paralel, a fost implementată o politică riguroasă de optimizare a resurselor umane, prin reducerea costurilor cu personalul non-esențial din resursa de rezervă (bench), sau prin instruirea persoanelor cheie la nivel de grup în noi tehnologii, pentru consolidarea unei echipe agile și bine pregătită pentru provocările viitoare. Această abordare permite grupului să se concentreze pe creștere și inovare, păstrând în același timp o structură organizațională eficientă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: