Compania românească Sinteza renunță la proiectul fabricii de baterii de la Oradea, în valoare de 50 de milioane de euro / Proiectul se baza pe tehnologia Lockheed Martin și avea finanțare din PNRR / Directorul general a demisionat în urma deciziei

Sinteza Oradea Sursa foto: google maps

Sinteza Oradea anunță că renunță la implementarea construirea fabricii de baterii de stocare pe termen lung, la Oradea, printr-o investiție de 50 milioane de euro, folosind tehnologia Lockheed Martin, investiție prezentată public anul trecut, la finele lunii noiembrie. Producția urma să înceapă în anul 2026, iar investiția beneficia și de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Acum, compania își “informează acționarii și investitorii că, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din data de 19.05.2025, în urma unei evaluări interne aprofundate și a unei alinieri strategice cu partenerul nostru tehnologic, Lockheed Martin, subscrisa a luat decizia de a renunța la implementarea proiectului de investiții intitulat „Înființarea unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electrolitilor utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”, finanțat în baza Contractului nr. 344/27.12.2024 prin programul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).”

În comunicantul transmis Bursei de Valori București, se menționează :

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Decizia reflectă concluziile unei analize amănunțite de fezabilitate și ale unei evaluări comerciale, efectuate de Sinteza SA, care au avut în vedere o varietate de factori relevanți. Tehnologia redox flow este promițătoare și strategic valoroasă pe termen lung pentru sectorul energetic, insa momentul actual nu oferă încă toate condițiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect.

Analiza a ținut cont, printre altele, de dinamica generală a pieței pentru soluții de stocare de durată mare și de caracteristicile actuale ale cererii, fără a pune sub semnul întrebării potențialul colaborărilor viitoare în această direcție.

Mai mult, in etapa recentă de analiză, au fost explorate opțiuni de ajustare a modelului de afaceri inițial, care ar fi presupus o redefinire semnificativă a rolului și responsabilităților Sinteza S.A. Aceste variante ar fi implicat o extindere considerabilă a ariei de implementare, precum și o creștere substanțială a angajamentului investițional și a nivelului de risc. Având în vedere contextul actual de piață, o astfel de implicare nu ar putea fi susținută, în acest moment, pe baze strategice solide.

Deși proiectul beneficiază de sprijin nerambursabil aprobat de Ministerul Energiei, analiza actualizată a indicat că, în contextul actual, condițiile necesare pentru susținerea viabilității economice nu sunt pe deplin întrunite. În aceste condiții, continuarea implementării ar putea genera un nivel de expunere care nu corespunde pe deplin principiilor noastre de prudență strategică și gestiune responsabilă a resurselor, în acord cu obiectivele pe termen lung ale companiei și cu interesele acționarilor.

În consecință, vom demara procedurile formale privind încetarea implementării proiectului și a contractului de finanțare aferent, în deplină transparență și cu respectarea tuturor cerințelor legale și contractuale aplicabile, în acord cu principiile de guvernanță corporativă și cu așteptările investitorilor și părților interesate.”

De asemenea, renunțarea la proiect a dus și la demisia directorului general, a anunțat Sinteza printr-un alt comunicat.

SINTEZA S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din data de 19 mai 2025, domnul Remus Cotuț și-a înaintat demisia din funcția de Director General și reprezentant legal al SINTEZA S.A., cu efect începând de la data de 19.05.2025.

Aceasta demisie survine în contextul deciziei companiei de a opri implementarea proiectului de investiții finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Având în vedere că mandatul domnului Cotuț a fost strâns legat de execuția acestui proiect strategic, încetarea acestuia marchează în mod natural și finalul colaborării manageriale agreate de comun acord la momentul preluării funcției.

Funcția de Director General al SINTEZA S.A. va fi preluată de catre Domnul Radu Pascu, începând cu data de 20.05.2025. Mandatul acestuia este acordat pentru o perioadă de 3 (trei) ani .

În numele Consiliului de Administrație și personal, dorim să exprimăm aprecierea noastră sinceră pentru profesionalismul, perspicacitatea strategică, claritatea și angajamentul cu care domnul Cotuț și-a exercitat responsabilitățile în această perioadă.

 

Comentarii

  1. Deci pe intelesul tuturor… nea burduja de la Harvard s’a kkt in proiectul vostru… tot carbunele e de baza…. ciuguleala grasa … banuti la tescherea…. trebuia si un proiect de parandarat… sa inteleaga Harvardist’u cum sta treaba.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.