Compania ungară MOL este interesată să cumpere rafinăria Lukoil din Bulgaria / Analiștii cred că banii ar putea veni din Rusia, întrucât MOL nu are fonduri suficiente pentru o achiziție atât de mare

Foto: Lukoil, Facebook

Compania ungară de petrol și gaze MOL și-a exprimat oficial interesul pentru achiziționarea rafinăriei Lukoil din Bulgaria, scrie Novinite. Acest lucru a fost confirmat de prim-ministrul ungar Viktor Orban, care a declarat în timpul unui briefing la Budapesta că MOL a depus o ofertă pentru rafinăria din Burgas și se numără printre cei șapte potențiali cumpărători.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Declarațiile lui Orban au urmat vizitei sale în Bulgaria, unde s-a întâlnit cu președintele Rumen Radev și cu liderul partidului GERB Boyko Borissov.

Presa maghiară a raportat că societatea rusă intenționează să vândă rafinăria printr-o licitație deschisă, MOL fiind singurul ofertant cu sediul în Uniunea Europeană. Televiziunea Națională Bulgară (BNT) a citat comentariile lui Orban, subliniind că implicarea MOL ar putea stârni îngrijorări din cauza legăturilor sale cu guvernul maghiar, cunoscut pentru interesul său crescut în afacerile din Balcani.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Analiștii au remarcat potențialul de finanțare rusească în cadrul tranzacției, deoarece resursele financiare ale MOL ar putea fi insuficiente pentru o achiziție atât de mare. Potrivit publicației Oilprice, conexiunile rusești ar putea conduce la un control din partea autorităților europene, ceea ce ar putea bloca tranzacția. Publicația a subliniat, de asemenea, că deținerea de către Ungaria a activelor Lukoil ar putea consolida influența Moscovei în Balcani.

Vânzarea rafinăriei Lukoil este în discuție de luni de zile, rapoartele anterioare sugerând că un consorțiu qatario-britanic ar fi cumpărătorul preferat. Financial Times a scris în noiembrie că un consorțiu format din Oryx Global, condus de omul de afaceri qatarian Ghanim Bin Saad Al Saad, și traderul de mărfuri DL Hudson, cu sediul la Londra, a ajuns la un acord pentru achiziționarea rafinăriei. Cu toate acestea, Lukoil a negat public informațiile din articol, descriindu-l ca fiind inexact și înșelător.

Un reprezentant al uneia dintre companiile interesate, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru publicația Club Z, a dezvăluit că potențiala vânzare ar putea include toate activele Lukoil din Bulgaria, nu doar rafinăria. Aceasta ar include rețeaua de distribuție, departamentul de vânzări și benzinăriile.

În ciuda speculațiilor, în prezent nu există nicio ofertă obligatorie, iar vânzarea nu se află într-un stadiu avansat. Experții estimează că vânzarea ar putea fi evaluată la aproximativ 5 miliarde de leva (circa 2,5 miliarde de euro), deși Lukoil nu a dezvăluit un preț.

Un alt concurent notabil pentru achiziție este compania de stat azeră SOCAR. Având o rafinărie în Turcia și legături strânse cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, SOCAR are resursele financiare, expertiza tehnologică și experiența operațională necesare pentru o astfel de achiziție. Compania colaborează deja cu Bulgaria, furnizând gaze naturale prin interconectorul Grecia-Bulgaria.

Între timp, guvernul interimar bulgar a înlocuit reprezentantul statului la Lukoil, ceea ce sporește și mai mult incertitudinea din jurul vânzării rafinăriei.