Companie de resurse umane, despre necesarul de import de forță de muncă: E de așteptat ca lotul de 100.000 de avize să crească exponenţial

muncitor, constructii

Importul de forţă de muncă este limitat, în România, la 100.000 de persoane pe an, însă se estimează că numărul avizelor va crește exponenţial, potrivit unei analize realizate de o companie de resurse umane, citată de Agerpres.

“În România, importul de forţă de muncă este limitat la 100.000 de persoane pe an, însă piaţa locală solicită personal calificat pentru domenii care în România suferă din cauza lipsei de noi candidaţi, cum ar fi: operatori producţie, sudori, lăcătuşi, dulgheri sau zidari, meserii care nu sunt foarte atractive pentru candidaţii tineri. Astfel, în următorii ani, lotul de 100.000 de avize, menţionat de autorităţile române este de aşteptat să crească exponenţial, un prim indicator a ceea ce se va întâmpla pe piaţa forţei de muncă fiind rezultatele recensământului”, se arată într-un comunicat al Gi Group România.

Potrivit sursei citate, indiferent dacă este vorba de relocarea sau de o înlocuire a unui membru pe o perioadă determinată, companiile se confruntă cu o serie de probleme ce aduc în prim-plan un fenomen cunoscut pe piaţa din România – migraţia.

Deşi în continuare există o lipsă de predictibilitate, îndeosebi cauzată de conflictul din Ucraina, lipsa de candidaţi din piaţa locală este o certitudine, aceasta fiind constantă de dinainte de pandemie, consideră reprezentanţii companiei. În agricultură, HoReCa sau construcţii, deficitul de personal s-a menţinut la acelaşi nivel, angajatorii apelând, în continuare, la forţa de muncă externă, de regulă, din afara Uniunii Europene.

“Principalul motiv care a destabilizat industria HoReCa sau sectorul construcţiilor a fost pandemia, care a făcut ca tot mai mulţi angajaţi să se reprofileze sau să plece în străinătate de teama instabilităţii. Acum, locurile vacante sunt preponderent ocupate de forţa de muncă importată din Asia, în special din ţări precum Vietnam, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh sau India. Cu toate acestea, este de aşteptat ca sectorul construcţiilor să fie afectat în perioada următoare de inflaţie, manifestată prin costuri de producţie ridicate şi scăderea puterii de cumpărare”, se subliniază în comunicat.

“Am observat în ultimul timp că toate industriile au cerere de forţă de muncă, fiecare dintre ele având vârfuri în care această cerere este mai acută, conform specificului industriei. Fiind o industrie care oferă joburi pentru personal aflat la început de drum, observ că majoritatea candidaţilor tineri se îndreaptă către segmentul de retail. În construcţii ştim deja că “moda” personalului din Asia este de câţiva ani activă şi estimăm că mai mult de jumătate din angajaţi sunt cetăţeni asiatici. În ceea ce priveşte agricultura, fiind o muncă sezonieră, este mai dificil de angajat personal din Asia, oamenii de acolo dorindu-şi stabilitate pe termen lung”, a precizat Cristian Huzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *