Companii în era lucrului hibrid: IT&C, telecom sau domeniul financiar bancar, rămân în top/ Distribuție, HR, Legal, domeniile care readuc angajații la birou

programul de lucru inegal in pandemie munca birou

Ridicarea restricțiilor a dus către dorința companiilor de a aduce angajații înapoi la birou. Astfel, multe firme au ales să implementeze un mod de lucru hibrid pentru echipele sale. Care sunt principalele industrii care rechemă angajații la birou și ce domenii propun un program de muncă ceva mai flexibil? La aceste întrebări răspunde Loreda Dragomir, director permanent placement professional recruitment & executive search division Addeco România.

„Putem face referire la industriile care au funcționat în ultimii 2-3 ani cu angajații prezenți la locul de muncă – producție, transport/  logistică, e-commerce, sănătate, retail, energie, inginerie, însă în aceste cazuri nu este neapărat vorba de rechemare la birou. Dacă vorbim despre reîntoarcerea la birou, putem face referire la majoritatea companiilor, care își doresc ca angajații să interacționeze la job sau unde chiar angajații își doresc acest lucru. Aici putem menționa companiile care au de-a face cu: distribuția, comercializarea de bunuri sau businessuri care oferă servicii profesionale – HR, Legal, Admin, unde interacțiunea face2face cu clienții, respectiv candidații este benefică”, a declarat Loreda Dragomir pentru Economedia.

Pe de cealaltă parte, cele mai întâlnite companii în care se poate lucra în continuare de acasă sau propun un mod de lucru hybrid sunt IT&C, telecom, BPOs și Shared Services, companii din domeniul financiar, asigurări, inclusiv domeniul bancar.

Din datele BestJobs se observă o tendință de creștere în rândul joburilor hibrid, care au crescut cu 52% în comparație cu finalul anului. În același timp, joburile remote, care până acum înregistrau o creștere constantă de 10-11% pe lună, încetinesc avansul, lăsând teren celor hibrid. Astfel că, tot mai multe companii au trecut de la modul full remote la modul de lucru hibrid.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Printre companiile care au adoptat un mod de lucru hibrid se pot număra cele din domeniul IT sau bancar. Endava, una dintre cele mai mari companii de IT cu activitate în România a anunțat în septembrie 2021 că va trece definitiv la sistemul de lucru hibrid.

O altă mare companie din România care a adoptat sistemul hibrid de muncă este eMAG. Potrivit surselor Economedia, compania cheamă în acest an angajații la birou 4 zile pe lună: cele patru zile pot fi alese oricând, chiar și consecutiv, însă sunt si persoane care vor putea lucra full remote, în funcție de tipul de job. De asemenea, compania oferă și un program flexibil în timpul zilei, cu începere de la orele 8, 9 sau 10.

În același timp, anul acesta două bănci din România au propus un sistem hibrid de lucru angajaților săi. BCR a implementat programul de lucru hibrid din martie anul trecut. O altă inițiativă a unei bănci din România vine din partea ING Bank, care a anunțat la sfârșitul lui martie că va implementa, în următoarea perioadă, un program pilot de lucru pentru angajații din sediul central al băncii, care include weekend prelungit și o zi pe săptămână de la birou, în medie.

Timp de trei luni, în perioada 1 aprilie – 30 iunie, 300 de angajați din cei 2.300 de la sediul central al ING Bank au optat pentru noi moduri de organizare a orelor de lucru și, pe lângă programul clasic de lucru, aceștia pot alege dintre pogram de lucru de 9 ore / zi cu o jumătate de zi liberă săptămânal sau program de lucru de 9 ore / zi cu o zi liberă la 2 săptămâni.

ING Bank este prima astfel de companie/bancă care a adoptat un program de muncă mai atipic.

Specialistul în HR este de părere că există mai multe programe pilot, respectiv inițiative interesante în acest sens, care au fost percepute cu interes, dar care, în această fază, au rămas la nivel de inițiative. De exemplu, săptămâna de lucru de 4 zile, un experiment global de succes, încurajat de legislația Europeană, încă în fază de proiect/ pilot în România.

„Dacă Islanda, Spania, Marea Britanie și Japonia se numără printre ţările care au testat sau urmează să testeze programul de lucru de 4 zile pe săptămână, în România foarte puține companii au implementat deja acest lucru. În afară de modelele menționate, mai există și alte variante, cum ar fi: 4 zile pe săptămână x 10 ore/ zi, 3 zile pe săptămână x 12 ore și o zi cu 4 ore etc.”, precizează Loreda Dragomir.

Aceasta spune că foarte puține companii din Romania au implementat deja aceste modele. Cele mai multe businessuri oferă varianta flexi-time, unde angajatul își poate alege ora de începere a zilei de lucru (de obicei între 8 și 10 dimineața), cu posibilitatea de a lucra câteva zile pe săptămână remote (de acasă) și restul de la birou.

Pe de altă parte, o evoluție interesantă și diferită este prezentată pe platforma eJobs în sensul că în luna martie joburile remote au crescut spectaculos, cu 155% față de februarie. Astfel au ajuns la 12% din oferta totală de joburi. Pe întreaga perioadă a pandemiei, joburile remote au reprezentat 6% din total, iar înainte de pandemie erau sub 1%.

65% dintre recrutori vor ca angajații să lucreze 5 zile pe săptămână de la birou

Odată ce restricțiile anti-Covid au fost ridicate, angajatorii pregătesc terenul pentru reîntoarcerea la birou a angajaților, iar unii chiar au reluat complet munca de la birou. Potrivit unui sondaj transmis la cererea Economedia, 65% dintre recrutori ar vrea ca angajații să se întoarcă full la birou. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre ei sunt de părere că angajații ar trebui lăsați să aleagă singuri câte zile lucrează de acasă și câte de la birou.

„După o perioadă atât de lungă de lucrat de la distanță, o bună parte dintre angajați au căpătat o rezistență la impunerea unui mod de lucru, drept pentru care sunt dispuși chiar să își schimbe jobul dacă nu obțin flexibilitatea dorită, a declarat Ana Vișan, marketing manager BestJobs pentru Economedia.

Pe de altă parte, 44% dintre angajați ar încerca să negocieze astfel încât să continue să lucreze de la distanță și 1 din 4 ar căuta un nou loc de muncă care să îi ofere flexibilitate.

„Sunt și angajați care preferă activitatea la birou, pentru o mai bună separare de viața personală și pentru calitatea interacțiunilor umane. Acest context nu face decât să pună și mai multă presiune pe recrutori, după ce începutul anului se anunța oricum dificil”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Circa 34% dintre angajați spun că, dacă ar putea alege, ar dori ca 1-2 zile să lucreze de la birou într-o săptămână. Doar 11% ar vrea să lucreze 5 zile din 5 de la birou.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: