Companiile din Germania, interesate de angajații rămași fără locuri de muncă în urma restructurărilor din Silicon Valley

Redacția ian. 31, 2023 0 comentarii
digitalizare, calculator, cod, programare

Confruntate cu o piaţă a muncii tensionată şi un deficit de specialişti în software, unele companii germane văd în miile de angajaţi care vor fi disponibilizaţi de companiile din Silicon Valley o oportunitate pentru a recruta noi talente, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Coasta de Vest a SUA a fost întotdeauna principala destinaţie pentru inginerii de software interesaţi să lucreze pentru cele mai bine plătite şi cele mai renumite firme din industria lor, însă valurile de restructurări anunţate în ultimele luni de companiile din Silicon Valley au creat o masă de căutători de locuri de muncă pe care Germania este interesată să o acceseze.

“Ei concediază, noi facem angajări. Avem mai multe sute de posturi disponibile în SUA, Europa şi China”, spune Rainer Zugehoer, director de personal la Cariad, subsidiara de software a gigantului auto german Volkswagen.

Speriate de inflaţie şi perspectiva unei recesiuni, Alphabet (firma mamă a Google), Microsoft şi Meta (proprietarul Facebook) au anunţat că vor elimina împreună aproape 40.000 de locuri de muncă.

Chiar dacă Germania este la rândul său în pragul unei recesiuni, companiile germane au crescut mai lent în ultimii ani şi, într-o ţară care este renumită pentru că se fac în continuare afaceri prin fax, există încă saluturi tehnologice importante care trebuie făcute. Potrivit organizaţiei reprezentative Bitkom, aproximativ 137.000 de locuri de muncă sunt libere în industria de IT din Germania.

Guvernul de la Berlin a decis să simplifice regulile referitoare la imigrare şi vorbeşte chiar de perspectiva dobândirii rapide a cetăţeniei, pentru a atrage imigranţii cu competenţe în IT, iar autorităţile regionale se mişcă şi ele cu rapiditate.

“Aş dori să vă invit cordial să vă mutaţi în Bavaria”, a spus Judith Gerlach, ministru al digitalizării în cea mai bogată regiune din Germania, într-o postare pe LinkedIn adresată celor care au fost concediaţi în Silicon Valley.

În condiţiile în care euro este aproape la paritate cu dolarul, puţine companii europene plătesc salarii comparabile cu sutele de mii de dolari oferite de cele mai de succes companii din California, însă unii speră că îngrijirile de sănătate mai ieftine şi costurile mai mici comparativ cu oraşe precum San Francisco pot fi un atuu.

“Apropo, v-am spus de Oktoberfest?” adaugă Judith Gerlach, făcând aluzie la celebrul festival al berii din München precum şi la legile stricte privind protejarea drepturilor lucrătorilor ca un alt argument pentru atragerea de noi talente.

Cu toate acestea există şi sceptici, precum preşedintele Bitkom, Bernhard Rohleder, care subliniază faptul că Germania nu concurează doar cu alte ţări pentru cei mai talentaţi specialişti dar şi cu ţările din care provin potenţialii recruţi.

Un alt obstacol este renumita birocraţie germană, în condiţiile în care companiile se plâng deja de întârzieri de mai multe luni în obţinerea permiselor de lucru pentru noii lor angajaţi.

“Birocraţia din Germania este paralizantă pentru majoritatea muncitorilor înalt calificaţi, în special dacă nu vorbesc limba germană”, spune Diana Stoleru, vicepreşedinte la start-upul berlinez Lendis.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *