Companiile din UE se confruntă cu dificultăți în angajarea de experți IT. Clasmentul țărilor care își găsesc greu programatori

rinf programatori Cluj Sursa foto: Rinf

Anul trecut, aproape una din zece (9,5 %) întreprinderi din UE a raportat că în 2021 a recrutat sau a încercat să recruteze specialiști în TIC, iar 62,8 % dintre aceste întreprinderi au avut dificultăți în ocuparea acestor posturi vacante, arată datele Eurostat. România e ușor sub media Uniunii, cu aproape 60% dintre companii care au avut locuri de muncă greu de ocupat.

Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) a devenit rapid parte integrantă a funcționării întreprinderilor. Având în vedere tehnologiile complexe emergente și evoluția utilizării internetului, întreprinderile au nevoie de specialiști TIC calificați pentru a se adapta la mediile digitale și la mediile cu utilizare intensivă a datelor.

Anul trecut, aproape 1 din 10 (9,5 %) întreprinderi din UE a raportat că în 2021 a recrutat sau a încercat să recruteze specialiști în TIC, iar 62,8 % dintre aceste întreprinderi au avut dificultăți în ocuparea acestor posturi vacante.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Atunci când se ia în considerare dimensiunea întreprinderii, proporția întreprinderilor care au recrutat sau au încercat să recruteze, dar s-au confruntat cu dificultăți, a fost substanțial mai mare în rândul întreprinderilor mari (72,2 %). Cu toate acestea, proporțiile au fost, de asemenea, ridicate în rândul întreprinderilor mijlocii (63,7 %) și al întreprinderilor mici (59,9 %).

În rândul membrilor UE, în Slovenia (78,0 %), Cehia (77,0 %) și Germania (76,6 %), peste trei sferturi dintre întreprinderile care au recrutat sau au încercat să recruteze specialiști în TIC au întâmpinat dificultăți în ocuparea posturilor vacante în domeniul TIC. Luxemburg (70,9 %) și Țările de Jos (70,4 %) au urmat îndeaproape, cu o proporție semnificativă de întreprinderi care se confruntă cu aceleași dificultăți.

Cele mai mici procente au fost înregistrate în Spania (32,8 %), Bulgaria (46,0 %), Polonia (46,5 %), Slovacia (51,4 %) și Cipru (54,5 %). Urmează România, cu aproape 60% dintre companii care au avut locuri de muncă greu de ocupat.

Dificultățile întâmpinate de întreprinderi atunci când încearcă să recruteze specialiști în domeniul TIC au fost lipsa de candidaturi, lipsa calificărilor și a experienței relevante și așteptările salariale ridicate.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: