Companiile europene reduc locurile de muncă pe măsură ce economia se clatină (Reuters)

Redacția iul. 3, 2023 0 comentarii
joburi, loc de munca, recrutare

Inflația ridicată de zeci de ani și impactul războiului din Ucraina au forțat companiile din întreaga Europă să concedieze sau să înghețe angajările.

Iată câteva dintre companiile care au anunțat reduceri de personal începând cu luna ianuarie, potrivit datelor Reuters:

Industria auto

* AUTOLIV : producătorul suedez de airbaguri și centuri de siguranță a declarat pe 8 iunie că intenționează să reducă aproximativ 8.000 de locuri de muncă, ceea ce echivalează cu aproximativ 11% din posturile directe și indirecte ale companiei.

* STELLANTIS : constructorul auto a convenit cu sindicatele în februarie să elimine până la 2.000 de lucrători de la operațiunile sale din Italia prin concedieri voluntare. La 28 iunie, a anunțat că intenționează să închidă fabrica de cutii de viteze mecanice din Austria, cu impact asupra a 300 de locuri de muncă.

* VOLVO: grupul suedez a declarat în martie că își va restructura operațiunile europene de fabricare a autobuzelor, ceea ce va duce la reducerea a 1.600 de locuri de muncă.

* VOLVO CAR: producătorul auto a anunțat, la 4 mai, 1.300 de concedieri suplimentare în Suedia, reprezentând 6% din forța de muncă a companiei în țara sa de origine.

Produse alimentare, comerț cu amănuntul și bunuri de consum

* CARREFOUR: retailerul francez a anunțat pe 26 iunie că ar putea reduce până la 979 de locuri de muncă în Franța, pe bază de voluntariat.

* DELIVEROO: compania britanică de livrare de mese a declarat pe 9 februarie că va reduce aproximativ 9% din forța sa de muncă, adică 350 de posturi.

* FIELMANN: retailerul german de ochelari a declarat pe 3 martie că va reduce sute de locuri de muncă până în 2025.

* SAINSBURY’S: grupul britanic de supermarketuri intenționează să reducă numărul depozitelor de mărfuri generale Sainsbury’s și Argos de la cinci la trei, închizând două până în 2026, într-o mișcare care va avea un impact asupra a 1.400 de lucrători,

* ZALANDO: retailerul german de modă online a declarat pe 21 februarie că va reduce sute de locuri de muncă în întreaga companie.

Industrie și inginerie

* BRITISH STEEL: compania cu capital chinezesc a declarat pe 22 februarie că ar putea elimina până la 260 de locuri de muncă după ce a anunțat închiderea planificată a unor unități din nordul Angliei.

* KONE: producătorul finlandez de ascensoare a declarat pe 26 ianuarie că va reduce numărul de angajați cu 1.000, inclusiv 150 în Finlanda.

* SSAB: producătorul suedez de oțel a declarat pe 16 iunie că a început discuțiile de concediere în ceea ce privește 850 dintre cei 4.700 de angajați din Finlanda, din cauza cererii slabe din sectorul construcțiilor. Unitatea sa Ruukki Construction ar putea concedia aproximativ 200 din cei aproximativ 1.500 de angajați din țările în care își desfășoară activitatea.

* VARTA: producătorul german de baterii a declarat pe 30 iunie că va elimina 88 de locuri de muncă printr-un program de voluntariat, ca parte a restructurării.

Tech

* BT: Cel mai mare furnizor britanic de bandă largă și telefonie mobilă a declarat pe 18 mai că își va reduce numărul total de angajați cu până la 55.000 până la sfârșitul deceniului.

* DORMAKABA: grupul elvețian de securitate a declarat la 3 iulie că se așteaptă să își reducă numărul de posturi cu normă întreagă cu aproximativ 800.

* ERICSSON: producătorul de echipamente de telecomunicații va concedia 8.500 de angajați la nivel global ca parte a planului său de reducere a costurilor, potrivit unei note consultate de Reuters.

* LOGITECH: producătorul de tastaturi, camere web și alte accesorii pentru computere va concedia aproximativ 300 de persoane în cadrul unei reorganizări globale, a anunțat Bloomberg News pe 22 martie.

* NOKIA: producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații a declarat pe 3 mai că intenționează să elimine până la 208 locuri de muncă în Finlanda.

* PHILIPS: producătorul olandez de echipamente medicale a declarat pe 30 ianuarie că va reduce 6.000 de locuri de muncă pentru a contracara scăderea vânzărilor și după o rechemare masivă a aparatelor sale respiratorii.

* SAP: compania germană de software a anunțat pe 26 ianuarie că intenționează să elimine 3.000 de locuri de muncă, adică 2,5% din forța sa de muncă la nivel mondial, pentru a reduce costurile și a se concentra pe activitatea sa de cloud computing.

* TELECOM ITALIA: grupul încearcă să elimine până la 2.000 de locuri de muncă în Italia prin intermediul unui program de pensionare anticipată voluntară, au declarat surse pentru Reuters în martie.

* VODAFONE: grupul britanic de telecomunicații a ajuns la 15 iunie la un acord cu sindicatele privind reducerea a 1.003 locuri de muncă în Italia pentru a reduce costurile. În luna mai a declarat că va reduce 11.000 de locuri de muncă la nivel global în trei ani.

Alte domenii

* BASF: producătorul german de produse chimice a declarat pe 24 februarie că va elimina 2.600 de locuri de muncă pentru a îmbunătăți competitivitatea, în timp ce a avertizat asupra unei noi scăderi a veniturilor din cauza creșterii costurilor.

* DEUTSCHE BANK: Cea mai mare bancă din Germania elaborează planuri pentru a reduce cu 10% din cele 17.000 de locuri de muncă din retailul german în următorii ani, a declarat o persoană care are cunoștință despre acest lucru pe 23 iunie. Banca a refuzat să comenteze. Deutsche Bank declarase pe 27 aprilie că va desființa 800 de locuri de muncă pentru a reduce costurile cu încă 500 de milioane de euro în următorii ani.

* EVONIK: producătorul german de produse chimice de specialitate a declarat pe 3 aprilie că va elimina 200 de locuri de muncă în cadrul restructurării unității sale de produse alimentare pentru animale de companie.

* GRIFOLS: firma farmaceutică spaniolă a declarat la 15 februarie că va concedia aproximativ 2.300 de angajați, adică 8,5% din forța sa de muncă la nivel mondial, în cadrul unei revizuiri a strategiei care vizează realizarea unor economii anuale de aproximativ 400 de milioane de euro.

* STANDARD CHARTERED: banca britanică a început să concedieze angajați în birourile sale din Londra, Singapore și Hong Kong, iar reducerea totală ar putea fi de peste 100 de posturi, a anunțat Bloomberg News pe 7 iunie.

* STORA ENSO: firma forestieră finlandeză a anunțat pe 15 iunie că va elimina 1.150 de locuri de muncă, după ce a decis să închidă unele fabrici de producție de celuloză din Finlanda, Polonia, Estonia și Olanda.

* TAYLOR WIMPEY: constructorul britanic de locuințe a declarat pe 13 ianuarie că ia în considerare reducerea numărului de locuri de muncă pentru a ține sub control costurile, dar nu a precizat numărul potențialelor reduceri de personal.

* UBS: banca elvețiană ia în calcul reducerea a zeci de mii de locuri de muncă, adică aproximativ 30% din forța sa de muncă combinată, în urma preluării de urgență a Credit Suisse, a declarat pentru Reuters, la 28 iunie, o persoană familiarizată cu discuțiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *