Concordia: Economia României se bazează în continuare, într-o prea mare măsură, pe consum/ Productivitatea crește, dar decalajul față de economii competitoare rămâne

industrie, sudor Sursa foto: Pixabay

Confederația Patronală Concordia a lansat o inițiativă de a identifica soluții pentru creșterea productivității, complexității și competitivității economiei românești, în contextul provocator al dublei tranziții verzi și digitale.

Economia României ar trebui să se recalibreze către o valoare adăugată mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare şi mai puţine emisii, arată o analiză a Confederaţiei Patronale Concordia.

Totodată, analiza explorează principalele tendinţe economice şi identifică o serie de caracteristici structurale ale economiei româneşti.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Deși PIB-ul României a crescut în ultimii 10 ani de aproape 8 ori și se apropie de 300 de miliarde de euro anual, o serie de factori prezentați în analiză pun în pericol competitivitatea României pe termen mediu și lung:

Economia se bazează în continuare într-o prea mare măsură pe consum generat de cererea domestică ridicată pentru bunuri și servicii provenite din import, cheltuielile pentru consumul final reprezentând în 2022 80.1% din PIB față de media europeană de 73.5% din PIB.

Deficitul comercial contribuie negativ la formarea PIB-ului în fiecare an cu peste un procent. Deficitul comercial a crescut în 10 ani de 3,5 ori, ajungând în 2023 la 34 miliarde de euro.

• Avantajul competitiv bazat pe forță de muncă ieftină se estompează rapid, costul forței de muncă pentru ultimii 4 ani înregistrând a doua cea mai mare creștere din UE.

Productivitatea crește, dar decalajul față de economii competitoare rămâne. Valoarea adăugată pe angajat în sectorul industrial în România este la doar 26% din media UE.

• România este în continuare un inovator modest.

“Toate aceste constrângeri structurale se manifestă într-un context în care economia trebuie să se adapteze şi schimbărilor climatice, respectiv ţintelor de reducere a emisiilor de carbon, în timp ce noile tehnologii avansează într-un ritm accelerat”, se menţionează în material.

Astfel, economia ar trebui să se recalibreze către o valoare adăugată mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare şi mai puţine emisii.

“Anul viitor, marcat de patru rânduri de alegeri, reprezintă punctul de cotitură în conturarea unei viziuni clare pentru dezvoltarea economică a României. Pentru a veni în sprijinul acestei viziuni, Concordia va continua în perioada următoare realizarea mai multor analize sectoriale, complementare raportului recent lansat, din care să reiasă propuneri concrete şi acţionabile de politici publice şi măsuri pentru creşterea valorii adăugate a economiei româneşti.”, mai arată analiza.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: