Lucrătorii străini vor trebui să ceară acordul scris de la angajatorul anterior dacă, în primul an de la sosire, vor deja să se mute la alt angajator, arată un proiect pregătit de Guvern. Executivul motivează prin faptul că primul angajator suportă cheltuieli mari pentru aducerea în țară a acestui angajați, care apoi pleacă în scurt timp la alți angajatori.
„Ocuparea unui nou loc de muncă la un alt angajator se poate realiza doar în baza acordului exprimat, în scris, de angajatorul anterior, document prezentat de noul angajator în condițiile în care nu a trecut mai mult de un an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă”, arată proiectul Executivului.
Condiția nu se va aplica în cazul în care în care încetarea contractului individual de muncă a intervenit iniţiativa angajatorului anterior sau ca urmare a acordului părţilor, ori prin demisia străinului dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Conform Guvernului, recrutarea și selecția lucrătorilor străini reprezintă un proces amplu din punctul de vedere al procedurilor legale, iar după intrarea în țară, unii dintre străinii admiși pe baza vizei de angajare în muncă părăsesc locul de muncă de la angajatorul care a obținut avizul de angajare în special în vederea încadrării în muncă la un alt angajator. „În acest context se creează un prejudiciu pentru angajatorul inițial prin aceea că acesta suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii străinului pe piața muncii din România”, motivează Executivul.