Conducerea și salariații ASF și-au acordat 16 salarii anuale, deși au deja unele din cele mai mari salarii din sectorul public și au asistat la falimentele celor mai mari două companii de asigurări/ Contractul colectiv de muncă, obținut de deputatul USR, Claudiu Năsui, după un proces cu Autoritatea – DOCUMENT

autoritatea de supraveghere financiara Sursa foto: Facebook/Autoritatea de Supraveghere Financiară

Șefii și angajații Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) primesc 16 salarii anuale, după ce conducerea a decis să acorde, pe lângă cele 12 salarii anuale și cele suplimentare de Crăciun și de primă de perfomanță, alte două salarii pentru vacanța mare și pentru ziua ASF. Deputatul USR Claudiu Năsui a făcut public contractul colectiv de muncă de la ASF, pe care l-a obținut în urma unui proces pe care l-a avut cu instituția și care s-a încheiat în luna septembrie cu o decizie definitivă prin care ASF trebuia să îi pună documentul la dispoziție. Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară a asistat în ultimii ani la falimentele celor doi lideri ai pieței asigurărilor, City Insurance și Euroins, iar prețurile asigurărilor auto RCA au crescut puternic.

„Ei aveau înainte 14 salarii și și-au mai adăugat în februarie anul anului trecut, pe 16 februarie, prin contractul colectiv de muncă, încă două salarii, anume unul care se dă practic înainte de vacanță, de vacanța mare, și încă unul care se dă de ziua ASF, fiind un fel de primă de concediu. Vă citesc din contractul colectiv de muncă, zice așa: Salariații ASF și membrii executivului, ai consiliului ASF beneficiază de o primă de vacanță în cuantum de 100% din salariu brut și sau indemnizația brută lunară din luna precedent acordării, în același procent, în limita prevederilor bugetare cu această destinație care se plătește integral o singură dată pe an, un trimestrul al 3-lea al anului în curs”, a declarat deputatul USR pentru Economedia.

Per total, cele 4 salarii suplimentare față de cele 12 normale sunt: un salariu suplimentar de Crăciun, un salariu suplimentar pe an – primă de performanță, un salariu suplimentar pentru vacanța mare, un salariu suplimentar de „Ziua ASF”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
Sursa foto: captură video

Claudiu Năsui a explicat că „o altă greseniță pe care au făcut-o ei, e faptul că s-au pus și ei, cei din conducere, s-au adăugat și ei la toate beneficiile acestea, astfel încât atunci când apare un privilegiu, un beneficiu în contractul colectiv să li se aplice și lor. Ceea ce e o problemă în sine pentru ideea de a negocia un contract, că ei toți de ambele părți ale mesei sunt de acord că se aplică tuturor. Adică adică practic negociază pentru sine”.

Pentru a obține aceste informații, deputatul le-a solicitat de la ASF în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Răspunsul nu l-a mulțumit, așa că deputatul a deschis proces la Tribunalul București în noiembrie 2022, care i-a dat câștig de cauză, dar ASF a făcut recurs la Curtea de Apel. De unde a venit decizia definitivă în septembrie 2023.

„Acest contract putea fi verificat numai în prezența unui director la ASF. Adică nici măcar angajații ASF dacă aveau nevoie, cei de la Juridic trebuia să se ducă să consulte contractul, supravegheați ca să nu-i facă o poză sau ceva de genul acesta. Deci au intrat într-o psihoză secretizării”, a mai spus Claudiu Năsui.

Documentul mai prevede și alte beneficii, cum ar fi:

  • pachet gratuit de servicii medicale
  • 300 lei pe lună pentru abonamente de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate
  • 8.775 de lei pentru „situații medicale deosebite”
  • 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I
  • cadouri pentru copii cu ocazia zilei de 1 iunie și a sărbătorii Crăciunului
  • vouchere de vacanță
  • tichete de masă

Contract Colectiv de Muncă …

Salariile angajaților ASF nu sunt publice, întrucât sunt secretizate. Pe site sunt publice doar veniturile conducerii ASF.

Președintele ASF Nicu Marcu a avut venituri lunare de 25.000 euro brut, anul trecut. Cei nouă membri din consiliul ASF au încasat anul trecut în total peste 1,5 milioane de euro, fără a pune la socoteală decontarea transportului, chiriei și deplasărilor externe.

Salariile consiliului ASF, conform lui Claudiu Năsui:

May be an image of clarinet and text

În aceste condiții, USR a depus la Parlament un proiect care prevede că membrii conducerilor executive ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Băncii Naţionale a României (BNR) să beneficieze exclusiv de indemnizaţia cuvenită acestui statut, fără a mai putea avea şi indemnizaţia cuvenită membrilor Consiliilor de administraţie.

Proiectul modifică şi completează articolul 15 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi articolul 53 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României.

Pe durata exercitării mandatului, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi cei trei vicepreşedinţi ai ASF vor beneficia “exclusiv de remuneraţia aferentă acestui statut”, mai stipulează iniţiativa legislativă.

Proiectul modifică şi articolul 53 din Statutul BNR în sensul că “membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României primesc indemnizaţii, cu excepţia membrilor care fac parte din conducerea executivă a Băncii Naţionale a României”.

Deputatul USR Claudiu Năsui, unul dintre iniţiatorii proiectului, alături de parlamentarii Irineu Darău şi Andrei Miftode, a susţinut, luni, că ASF este “o instituţie foarte bună pentru a salariza activul de partid şi pentru a menţine această clasă de bugetar de lux”.

“Se împlineşte aproape un an şi jumătate de când am început un proces juridic pentru a avea date care trebuie să fie publice despre salariile lor, sporuri şi despre cum ajung să aibă cele mai mari salarii din România de 15.000 – 16.000 euro pe lună net. Este o instituţie care astfel lasă foarte mult de dorit, dar care este foarte bună pentru a salariza activul de partid şi pentru a menţine această clasă de bugetar de lux”, a explicat Năsui.

Senatorul Irinel Darău a afirmat, la rândul său, că patru membri din conducerea executivă a BNR şi cinci de la ASF încasează suplimentar “pentru aceeaşi muncă” o remuneraţie dublă, respectiv peste 2,2 milioane de lei anual.

“Guvernul Ciolacu vorbeşte de austeritate, adaugă axe şi refuză să taie privilegii pe care oamenii obişnuiţi din această ţară nu le au. (…) Pe lângă indemnizaţia lunară care bate spre 10.000 euro, este vorba şi de ASF şi de BNR, mai avem un fenomen, care se poate încadra nu numai la privilegii de lux, ci şi la nesimţire. Aceşti conducători ai ASF şi ai BNR cu salarii imense pentru ceea ce fac în funcţia lor executivă sunt membri de drept în consiliile de administraţie şi sunt plătiţi şi acolo. Aceste indemnizaţii sunt undeva la 4.000 de euro net pe lună. Este vorba patru membri executivi ai BNR şi cinci membri executivi de la ASF. Aceşti nouă oameni încasează suplimentar pentru aceeaşi muncă o remuneraţie dublă şi anume peste 2,2 milioane de lei anual”, a explicat Darău.

El a susţinut că peste 500 de copii ar putea fi beneficia de programul “Masă caldă” dacă s-ar tăia aceste indemnizaţii duble.

Actul normativ este semnat de 35 de parlamentari USR şi neafiliaţi şi va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor este for decizional.

Ce salarii a încasat conducerea ASF, după încă un faliment din piața de asigurări

După încă un faliment pe piața polițelor RCA (Euroins), conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și-a majorat considerabil veniturile, anul trecut, arată declarațiile de avere consultate de Economedia.

Nicu Marcu conduce ASF din iunie 2020 și, în acest timp, sub mandatul său, au picat două companii de asigurări RCA, ambele lideri de piață. Atât Nicu Marcu, cât și ceilalți membri din conducerea ASF încasează lunar mii de euro pentru a supraveghea piața asigurărilor.

Nicu Marcu, președintele ASF, a încasat din această funcție un salariu de 989.925 lei în 2022, în creștere față de 748.324 lei în 2021 și în creștere față de 391.563 din 2020. Acesta a mai acumulat anul trecut venituri de 28.533 lei de la Academia de Studii Economice. La salariu de la ASF se adaugă și activele financiare din contul curent de 117.852 lei.

De asemenea, Nicu Marcu deține două terenuri agricole, ambele în județul Dolj, din 2004 cu o suprafață de 1.000 mp, respectiv din 2005 cu o suprafață de 13.000 mp.

Președintele ASF are și o mașină Audi din 2017, în valoare de 67.553 euro, în contract de leasing. Acesta nu deține bunuri sub formă de metale prețioase, bijuterii, obiecte de artă și de cult, bunuri mobile a căror valoare depășesc 3.000 euro și bunuri imobile înstrăinate în ultimele înstrăinate în ultimele 12 luni.

Ce salarii au cei de la conducerea ASF

  • Elena Doina Dascălu, prim-vicepreședinte ASF, a declarat un de 829.138 lei în 2022, în creștere față de 2021 (713.489 lei)
  • Gabriel Grădinescu, vicepreședinte, a declarat un salariu de 746.374 lei în 2022, în creștere față de 665.260 lei în 2021
  • Cristian Roșu, vicepreședinte, a declarat un salariu de 761.259 lei anul trecut, în creștere față de 2021 (658.079 lei)
  • Stefan Daniel Armeanu, vicepreședinte, a declarat un salariu de 760.486 lei în 2022, în creștere față de 656.775 lei în 2021
  • Membrii neexecutivi ai consiliului de administrație, respectiv Jozsef Birtalan, Ioan Gheorghe Țara, Aura Gabriela Socol, Ovidiu Răzvan Wlassopol, au încasat 422.700 lei, 419.174 lei, respectiv 422.958 lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Totul este patronat de psd și pnl. Până nu vom scăpa de aceste 2 partide nimic nu se schimbă în bine.
    USR au simțul dreptății și al adevărului. USR este din alt film cu România unde hoții ne sufocă.

  2. Hai ba ca nu platiti taxe degeaba
    Ati vazut ca au grija de firmele de asigurari sa nu dea faliment, de fondurile de pensii sa nu investeasca in banci rusesti etc

  3. aici sunt banii fraierilor ,hotie institutionalizata,las’ ca mareste ciolacu’ taxele sa aiba baietii ,,salarii” imprumuta-te ciolacule sa le platesti averile la astia

  4. Nicio diferență între cum judecă CCR pensiile speciale ale magistraților și cum stabilește , căci nu negociază nimic cu nimeni, ASF contractul colectiv de muncă.
    Țara lui Papură Vodă!

  5. Mama lor de hoți.
    Banii oamenilor (din hotărâri ale instantelor) nu le plătesc dar sinecurilor le indoapa cu tupeu nemărginit.

  6. Acei indivizi sunt puși politic de către pnlpsdudmr și returnează o parte din bani partidelor care i-au parașutat acolo…..singura soluție sa se oprească aceasta bătaie de joc este ca în 2024 lumea sa voteze USR

    • Am mai auzit textul ăsta, până au ajuns ceilalți la guvernare și atunci mi s-au făcut dor de hoții din PSD. Nu am învățat nimic. Pleca-i noștri, vin ai nostri, noi rămânem tot că prostii! Decât un hot cu foame-n glanda mai bine unul satul! Doamne apară-ne și pazeste-ne de aleșii noștri, oricare ar fi ei!

  7. E tara lor, nu a noastra, noi suntem ca niste sclavi adusi din alte vremuri. Traiasca IOhaniss, Ciolacu si ceilalti.

  8. Nesimțire și lăcomie! Așa putem descrie . O situație fără precedent în România de astăzi. Poporul sa fie sclavul lor ,asta vor și nu contenesc sa se oprească!!!!!
    Trebuie o schimbare radicală!

  9. Nu se dezmint oamenii noștri! La stat se dau salarii și pensii speciale și se construiesc palate somptuoase, iar noile măsuri fiscale gâtuie mediul privat. Ar fi bună o naționalizare a averilor politicienilor corupți + a altor infractori condamnați, ca de aici să vină bani la buget

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.