Gazoductul greco-bulgar IGB poate funcționa ca un deschizător de drumuri pentru o serie de proiecte similare în Europa de Sud-Est în domeniul securității energetice în regiune, scrie publicația grecească Euro2Day, potrivit Rador.
Această convingere este exprimată de Giorgos Satlas, director executiv al ICGB AD, compania mixtă care administrează conducta, în interviul acordat pentru Euro2day.gr. IGB este deja o realitate de la 1 octombrie, după mai bine de un deceniu de planificări, întârzieri și eșecuri. S-a dovedit a fi o „întreprindere dificilă”, deoarece de-a lungul anilor a trebuit găsită convergența între diferitele oportunități naționale, aspecte administrative, legislative și de reglementare și, în plus, proiectul s-a confruntat cu dificultăți de construcție din cauza reliefului celor două țări.
În perioada următoare, IGB va reprezenta o rută valoroasă de aprovizionare a Bulgariei cu gaze naturale, permițând totodată afirmarea Greciei drept un hub energetic pentru Europa de Sud-Est, cu multiple beneficii conexe. În primul rând, compania DEPA International Projects (participă cu 50% la YAFA Poseidon, care deține 50% din ICGB AD) a reușit să pună în practică prima dintre investițiile sale, dobândind experiență și know-how semnificative pentru a continua. În al doilea rând, divizia de comercializare, DEPA Emporias, are un alt coridor pentru vânzarea cantităților de gaz transportate prin sistemul elen.
În al treilea rând, bugetul statului grec este consolidat prin impozitele percepute asupra veniturilor ICGB AD. În al patrulea rând, această conductă va fi cea care va transporta gazele de la stația GNL Alexandroupoli către regiunea extinsă.
La fel de importante sunt sinergiile create pentru acoperirea nevoilor de gaze naturale ale Europei de Sud-Est. Au fost deja semnate acorduri interstatale pentru transportul de gaze către România, Ucraina și Ungaria, iar în curând este așteptată începerea construcției conductei interconectoare Bulgaria-Serbia pentru deservirea acesteia din urmă.
Prioritatea imediată a ICGB AD, după cum a explicat Satlas, este organizarea și funcționarea acesteia pe baza regulilor de guvernanță în afaceri, o obligație care derivă și din licența pe care a obținut-o ca Operator Independent de Transport de Gaze Naturale. În același timp, acordă o importanță deosebită securității conductei împotriva atacurilor cibernetice, obiectiv urmărit și prin sistemul Scada care a fost instalat, dar și prin măsurile suplimentare care au fost luate.
Următoarele planuri ale companiei includ exploatarea în scopuri comerciale a rețelei de fibră optică, instalată pe lângă conductă, racordarea IGB la încă o rețea energetică din Bulgaria, pe lângă cea a Bulgartransgas, precum și consolidarea capacității acesteia de la 3 bcm la 5 bcm, inclusiv cu flux inversat, după construirea Stațiilor de Comprimare. Această perspectivă este legată de stația FSRU de la Alexandroupolis, prin urmare, are ca orizont de timp anul 2024.
Amintim că în Grecia, conducta IGB este conectată la sistemul național de transport al gazelor a companiei DESFA, precum și la conducta TAP. La compania ICGB AD participă cu cote egale compania de stat bulgară Bulgarian Energy Holding și YAFA Poseidon (la care participă în mod egal compania greacă DEPA International Works și compania italiană Edison).