Confederația Patronală Concordia propune câteva soluții pentru a ieși din criza energetică: Pentru companii, contracte bilaterale și măsuri pentru reducerea consumului / Pentru consumatori vulnerabili, vouchere și posibilitatea eșalonării facturilor

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Criza energiei e principalul subiect al acestor zile, iar România are nevoie de o soluție care să țină cont de întreg lanțul economic, de producătorii de energie, de distribuitori și furnizori și de consumatorii mari sau mici. În acest context, Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme, propune o serie de soluții care să țină cont de nevoile tuturor, de posibilitățile bugetului de stat și de cadrul european.

Documentul elaborat de Confederația Patronală Concordia are la bază 11 principii și formulează soluții pentru distribuitori, furnizori, consumatori de energie (companiile), consumatori vulnerabili (persoanele fizice) și securitatea aprovizionării.

În ceea ce privește producătorii, Concordia propune eliminarea oricăror restricții/bariere de ordin legislativ cu privire la activitatea de import, recunoașterea tuturor costurile care sunt angajate în vederea aducerii mărfii pe piață și calcularea redevenței să la prețul reglementat și nu la prețul stabilit pe o piața adiacentă României, printre altele.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Pentru distribuitori, Concordia propune ca factorii de decizie să intervină cu soluții de atenuare a impactului creșterii abrupte a prețurilor de achiziție a energiei destinate consumului tehnologic/consumului propriu tehnologic, pentru limitarea efectului acestor creșteri ale prețurilor atât la nivelul operatorilor de distribuție, cât și la nivelul consumatorului final. În plus, Confederația propune reintroducerea prevederii inițiale de stimulare a producătorilor pentru a oferta prețuri mai competitive pentru energia necesară consumului tehnologic/consumului propriu tehnologic, respectiv exceptarea de la suprataxare pentru aceste cantități.

Pentru furnizori, Concordia propune eliminarea plafonului 1.300 de lei/MWh pentru decontarea energiei electrice, spunând că duce la nerecuperarea costurilor de achiziție de către furnizori. Confederația solicităm adoptarea de măsuri concrete care să asigure recuperarea decalajului de 5 luni pentru decontarea costurilor realizate de furnizori prin aplicarea schemelor de sprijin. În plus, Concordia susține adoptarea cu celeritate a unei scheme de garantare a împrumuturilor care să asigure disponibilitatea unei lichidități suficiente pentru companiile care au nevoie.

Pentru consumatorii de energie (companii), Concordia afirmă că filozofia care trebuie să ghideze Guvernul este să adopte măsuri care să tempereze viteza de ajustare la prețurile de piață, să salveze acele companii care sunt viabile în condiții normale de piață și să stimuleze eficiența energetică și reducerea consumului acolo unde este posibil. O posibilă soluție de compromis pentru următoarele șase luni de zile poate fi regândirea acestui mecanism prin diminuarea proporției de energie la preț plafonat. De asemenea se poate stabili un plafon care să fie mai suportabil pentru finanțele publice, dar care protejează totuși economia de acest șoc pe care l-a primit în septembrie, arată Concordia. O soluție diferită de plafonare poate fi un calendar de ajustare de 12-18 luni de zile de la un plafon rezonabil la prețul de piață.  Guvernul poate avea în vedere mai multe tipuri de măsuri prin care să încurajeze reducerea consumului de energie. În cazul consumatorilor mari industriali se poate negocia un program de lucru care să evite vârfurile de consum și se pot gândi cu rapiditate câteva scheme de ajutor de stat în concordanță cu legislația europeană care să permită supraviețuirea acestor companii și păstrarea locurilor de muncă, arată Confederația. Iar o altă măsură care poate fi avută în vedere pentru anumite tipuri de companii cu intensitate mare a consumului de energie este posibilitatea reducerii unor taxe și impozite sau a eșalonării acestora pe modelul folosit în timpul pandemiei. Guvernul poate folosi o parte din veniturile suplimentare pe care le are din energie pentru a oferi garanții de stat sau credite cu garanții de stat companiilor aflate în dificultate, mai propune confederația. Iar contractele bilaterale pot fi una dintre soluțiile avute în vedere, fără să fie soluția universală. Întreprinderile din industriile consumatoare de energie pot primi un ajutor suplimentar sub formă de compensare pentru costurile indirecte. Pentru întreprinderile mici și mijlocii, o opțiune sustenabilă ar fi alocarea de energie electrică/gaze naturale din producția internă la un preț adecvat, ceea ce ar reduce povara pentru bugetul de stat, arată Concordia.

Pentru consumatorii vulnerabili, Concordia propune ca nivelul de venit realizat al unei gospodării trebuie să fie principalul criteriu de eligibilitate pentru acordarea sprijinului financiar, secondat de criteriul consumului de energie realizat, respectiv al consumului de energie responsabil. Conform Concordia, o schemă suport ar trebui să conțină un mix de măsuri, care să îmbine sprijinul financiar direct
(de tip subvenție) și indirect și cel destinat îmbunătățirii eficienței energetice, respectiv: a. voucher acordat pentru achiziția/ schimbarea aparatelor energointensive din gospodărie; b. voucher acordat pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirii; c. impozit preferențial pentru clădirile încadrate în anumite grade de performanță energetică. Concordia propune și măsuri de sprijin de tip financiar indirect, precum: a. posibilitatea eșalonării facturilor ridicate pe întreg parcursul anului; b. aranjamente de plată speciale pentru consumatorii vulnerabili, precum aplatizarea curbei de consum; c. facilități de acces pentru consumatorii vulnerabili, cu posibilitatea acordării unor reduceri pentru a asigura accesul la alimentarea cu energie.

În ce privește securitatea aprovizionării, Concordia propune dezvoltarea de infrastructură pentru situații de reziliență în vederea asigurării securității energetice. Conform acesteia, soluția pe termen lung este ca România să își întărească sistemul logistic și de depozitare pe Entitatea Centrală de Stocare care va răspunde atât pe parte de securitate energetică cât și cerințelor de reglementare europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Reducerea consumului fără plafonarea pretului creste costul de producție si tot la scumpire se ajunge..

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.