Confederația sindicală Cartel Alfa acuză Guvernul că pregăteşte „pe ascuns” un plan de austeritate: HG-ul privind creşterea salariului minim a dispărut de pe ordinea de zi a Comitetului Economic şi Social. E un semnal că au loc negocieri ascunse cu FMI, CE şi Banca Mondială

bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Sindicaliştii de la CNS Cartel Alfa acuză Guvernul PSD-PNL că pregăteşte „pe ascuns un plan de austeritate” şi că a scos de pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului Economic şi Social proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, unde ar fi trebuit să primească avizul, un pas necesar în vederea publicării în Monitorulul Oficial, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Decizia de creştere a salariului minim a fost convenită împreună cu partenerii sociali în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, iar proiectul de HG a fost pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pe 21 octombrie 2024. Tergiversarea publicării Hotărârii de Guvern şi scoaterea acesteia de pe circuitul de avizare indică intenţia ascunsă a Guvernului de a îngheţa salariul minim garantat în plată. Este un semnal clar că se desfăşoară negocieri ascunse cu instituţii precum Banca Mondială, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”, se arată într-un comunicat de presă al CNS Cartel Alfa.

Sursa citată menţionează că din 2020 România se află într-o situaţie de „deficit crescut”, în principal din cauza „gradului extrem de scăzut de colectare”, dar şi a „nenumăratelor excepţii” existente în Codul Fiscal.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„După ce timp de doi ani Executivul a demonstrat incapacitatea de reducere a cheltuielilor bugetare şi de creştere a veniturilor la buget, astăzi propune Comisiei un plan care va lovi puternic în special în lucrători. Planul Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025 – 2031, nedezbătut public sau în cadrul Parlamentului, oferă soluţii “salvatoare” de scădere a cheltuielilor, fără a detalia cum se vor realiza acestea. Planul omite să numească clar măsurile pe care guvernele viitoare le vor lua pentru a regla problema deficitului bugetar. Mai mult decât atât, ne apropiem de 1 decembrie şi încă nu există public nicio schiţă de buget pentru anul 2025”, se arată în comunicatul citat.

CNS Cartel Alfa consideră că în ultima perioadă transparenţa decizională a rămas „o obligaţie formală îndeplinită sau nu, după bunul plac al ministerelor”. „Astăzi documentele sunt scoase de pe ordinea de zi a CES-ului, iar în urmă cu câteva zile proiectele erau antedatate, pentru a arăta că portiţa spre dialog a fost deschisă, doar că “nimeni nu a accesat-o”. În acest context, chiar şi dacă e campanie electorală, principiile dialogului social, ale bunei guvernări şi ale transparenţei decizionale trebuie respectate!”, , se mai precizează în comunicat.

Cartel ALFA cere promulgarea urgentă a „Hotărârii Guvernului pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată” şi transparenţă în stabilirea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru 2025.