Confederația Sindicală Meridian critică legea prin care se înființează super-agenția care va controla toate companiile de stat din România

protest-FSLI-sindicate

Confederația Sindicală Meridian critică adoptarea, miercuri, de către Camera Deputaților, a proiectului de lege privind guvernanța corporativă, prin care se înființează o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat. Sindicaliștii afirmă că legea „pune bazele desființării regiilor autonome ale statului”.

Potrivit sindicaliștilor, legea a fost adoptată fără dezbatere și într-o ședință a unei comisii de raport care a durat fix 1 minut și 5 secunde s-a analizat cu celeritate raportul comun de 316 pagini.

„Într-un minut Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice prezidată de deputatul Florin Barbu a decis asupra unui proiect de lege prin care se decide cu privire la viitorul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a peste 200 regii naționale și 1500 regii locale”, arată sindicaliștii.

Aceștia mai arată că organizațiile sindicale nu au fost chemate la dezbateri, deși CSN Meridian și Federația Sindicatelor Silva au făcut intervenții scrise.

Sindicatele mai spun că președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca și garant al Constituției, nu ar trebui să promulge o lege „care a fost adoptată în aceste condiții dubioase, fără respectarea unor proceduri și a unor valori considerate elementare în statele civilizate ale Uniiunii Europene”.

Amintim că Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind guvernanța corporativă inițiat de guvernul Ciucă. Proiectul înființează o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat. Un amendament aprobat arată că agenția se va finanța din amenzi și va avea un buget de până la 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat din România. Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), despre care Economedia a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022, va fi sub controlul premierului și al secretarului general al guvernului. Camera Deputaților este cameră decizională. Legea merge acum la promulgare. USR și Forța Dreptei au anunțat că au atacat la Curtea Constituțională legea privind guvernanța corporativă și afirmă că prin această lege „este întărită căpușarea companiilor de stat și e înființată o super-agenție prin care Marcel Ciolacu să controleze, când preia funcția de premier, întreprinderile publice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *