Confederațiile patronale din Europa reunite în BusinessEurope, cea mai mare organizație patronală europeană, cer Comisiei Europene și viitoarei președinții suedeze a UE să ia măsuri pentru a ajuta companiile europene în contextul crizei energetice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Întrunirea confederațiilor patronale a avut loc la Stockholm, iar România a fost reprezentată de Confederația Patronală Concordia.

BusinessEurope atrage atenția că prețurile la gaz sunt de 5-7 ori mai mari decât în Statele Unite și cele mai multe contracte pe termen lung ajung la final în următoarele luni. În absența unor măsuri coerente la nivelul Uniunii situația companiilor se va înrăutăți. 

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Avem nevoie de coordonare la nivel european,  nu de 27 de politici energetice naționale, avertizează patronatele, iar  prețurile la energia electrică trebuie decuplate temporar de cele ale gazului. 

Companiile europene au nevoie urgentă de un spațiu de respiro din punctul de vedere al reglementărilor, consideră patronatele europene, care apreciază că o mai bună reglementare, reducerea poverilor puse pe companii și analiza impactului politicilor asupra competitivității industriale sunt mai importante ca niciodată.

BusinessEurope susține că sunt  în continuare prea multe bariere de reglementare într-o piață care pentru companiile europene este piața lor domestică. Această piață unică de 500 de milioane de consumatori este cea mai importantă sursă de competitivitate pentru companiile europene, care fără ea nu ar putea face față concurenței din SUA și China. În acest context, Concordia a cerut confederațiilor europene să sprijine aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. În paralel, Uniunea Europeană trebuie să rămână deschisă comerțului internațional, dar să insiste pe  desfășurarea acestuia  în cadrul regulilor Organizației Internaționale a Comerțului fără subvenții mascate sau discriminări ale importurilor. 

Nu în ultimul rând, consideră patronatele, trebuie accelerată tranziția digitală, iar  Europa trebuie să recupereze teren în privința inteligenței artificiale (AI) și să facă mai multe pentru a construi o piață unică și în materie de date. 

UE investește 2.3% din PIB în cercetare și dezvoltare, comparativ cu 4% în SUA și 2.44% în China. Mai mult, Europa tinde să își piardă cei mai buni inovatori, având în vedere că acele companii care dezvoltă tehnologii în Europa își extind apoi afacerea în alte regiuni ale lumii. BusinessEurope apreciză că aceste tendințe negative periclitează creșterea viitoare a Europei și perspectivele de ocupare a forței de muncă și trebuie inversate urgent.

BusinessEurope este cea mai mare organizație patronală la nivel european reprezentând confederații patronale din 35 de țări.