Consilierii preşedintelui american Joe Biden presează OPEC şi pe aliaţii acesteia să crească producţia de petrol pentru a combate majorarea preţurilor carburanților, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden, Jake Sullivan, a criticat principalii producători de petrol din lume, inclusiv Arabia Saudită, pentru ceea ce a spus că sunt niveluri insuficiente de producţie a petrolului, în urma pandemiei globale de Covid-19.
“Într-un moment critic al redresării economiei globale, acest lucru pur şi simplu nu este suficient”, a afirmat Sullivan într-o declaraţie.
Preţurile benzinei din SUA sunt de aproximativ 3,18 dolari pe galon, la pompe, în creştere cu mai mult de un dolar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit American Automobile Association.
Declaraţia neobişnuită a accentuat presiunea internaţională şi a survenit în timp ce administraţia SUA încearcă să ţină sub control o serie de preţuri aflate în creştere şi blocajele de aprovizionare din întreaga economie care au alimentat îngrijorile legate de inflaţie.
Biden a făcut din redresarea din recesiunea economică declanşată de pandemie o prioritate cheie pentru administraţia sa.
Mesajul scoate în evidenţă, de asemenea, noua dinamică între Washington şi OPEC, de când predecesorul lui Biden, Donald Trump, a întrerupt practica de a solicita modificări specifice de politică pentru ajustarea preţurilor.
Trump a ameninţat că va retrage sprijinul militar oferit liderei OPEC, Arabia Saudită, din cauza producţiei pe care, la vremea respectivă, a considerat-o prea mare, cu efect negativ asupra producţiei din SUA.
Administraţia Biden face presiuni asupra ţărilor din cadrul OPEC +, care grupează Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol, Rusia şi alţi mari producători, ”cu privire la importanţa pieţelor competitive în stabilirea preţurilor”, a spus Sullivan.
“Costurile mai mari ale benzinei, dacă nu sunt controlate, riscă să dăuneze recuperării globale în curs. OPEC + trebuie să facă mai multe pentru a sprijini redresarea”, a adăugat el.
Preţurile petrolului au crescut miercuri, inversând tendinţa negativă determinată de aceste declaraţii, după ce administraţia Biden a precizat că nu va solicita producătorilor americani să crească producţia de ţiţei şi că eforturile de creştere a producţiei OPEC sunt un plan pe termen mai lung.
Cotaţia petrolului Brent a crescut cu 48 de cenţi, sau cu 0,7%, până la 71,13 dolari pe baril după un avans de 2,3% consemnat marţi. La începutul sesiunii, petrolul Brent scăzuse la un minim de 69,07 dolari pe baril. Preţul petrolului West Texas din SUA (WTI) a urcat cu 65 de cenţi, sau cu 0,9%, până la 68,94 dolari, după o creştere de 2,7% conseamnă marţi.