Consiliul Concurenței, despre o investigație privind scumpirile de pe piața energiei: Prețurile tranzacțiilor cu energie nu sunt de competența Consiliului

Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurentei Foto: Bogdan Chirițoiu - (InquamPhotos / George Călin)

Consiliul Concurenței susține că monitorizează permanent piața energiei, însă prețurile tranzacțiilor nu sunt de compentența instituției, a transmis președintele Bogdan Chirițoiu, la solicitarea Economedia, după ce premierul Nicolae Ciucă a cerut autorităților, inclusiv Concurenței, să verifice evoluţia preţului la energie.

„Consiliul Concurenței monitorizează permanent piața energiei și am inițiat proceduri care să ne permită sa obținem informații pe baza cărora să putem interveni în piață. Piețele de gaz și electricitate au un regim special și, ca atare, prețurile tranzacțiilor cu energie nu sunt de competența Consiliului Concurenței. Dar, este clar că, atât timp vor ține războiul și sancțiunile UE împotriva Rusiei, prețurile la gaze vor rămâne mari, iar prețurile la gaze, în momentul de față, au ajuns să determine și prețurile la electricitate”, a declarat Bogdan Chirițoiu pentru Economedia.

Chirițoiu a mai spus că „soluțiile pentru a face suportabilă aceasta situație sunt cele adoptate de Guvern, nu vom putea găsi altele”.

Șeful Concurenței a precizat că principala preocupare a instituției este funcționarea corectă a concurenței. „Am atenționat marii furnizori de gaze și electricitate să nu îngreuneze migrația clienților spre companii cu oferte mai bune. În prezent, investigăm astfel de suspiciuni împotriva CEZ și Electrica. De altfel, în ultimii ani, am sancționat cu amenzi totale de 10 milioane de euro distribuitorii de gaze (E.ON, Engie, Premier Energy, Otogaz) pentru comportamente incorecte față de consumatori. Toți au recunoscut încălcarea legii și au plătit amenda. Pe piața de electricitate am impus CEZ să implementeze proceduri corecte pentru debranșări, Enel pentru conectări la rețea, iar companiei Hidroelectrica i-am impus să vândă cantități mai mari pe bursa de energie pentru a nu crea artificial penurie”, mai arată Chirițoiu.

Reamintim că, la începutul lunii august, premierul Nicolae Ciucă a cerut Consiliului Concurenţei să verifice evoluţia preţului la energie şi să constate dacă sunt sau nu elemente speculative legate de tranzacţionarea energiei.

„Ţinând cont de evoluţia preţului la energie şi în primul rând ţinem cont de diferenţa dintre preţul mediu ponderat la producător şi cel cu care se vinde energia pe piaţă, Consiliul Concurenţei, împreună cu ANRE, cu toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu, vă rog să verificaţi această evoluţie a preţului, pentru că, aşa cum am putut să înţeleg eu din tot ceea ce înseamnă ansamblul şi mecanismul acesta de producere şi vânzare a energiei, piaţa zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare. Or putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piaţă consolidată de tranzacţionare a energiei şi vă rog să verificaţi dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacţionarea energiei. În tot acest ansamblu, vă rog să fie implicat şi Ministerul Energiei”, a transmis Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

Ulterior, premierul a transmis pe Facebook, că a solicitat o serie de controale pe piața tranzacționării energiei, pentru a se vedea dacă, în ultimele zile, au avut loc atacuri speculative care au urmărit majorări nejustificate ale prețurilor.

„Experți din cadrul Consiliului Concurenței, Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), OPCOM și din partea Ministerului Energiei vor investiga aceste fluctuații neobișnuite”, a precizat el.

„Mai exact, s-au înregistrat diferențe anormale între prețul mediu ponderat practicat de producători și valoarea cu care energia se vinde în piață. Analiștii din domeniu se așteptau ca ultima ședință de tranzacționare să fie una cu prețuri în scădere, nicidecum în creștere. Dacă vom descoperi că a fost vorba despre un atac speculativ pe piață, instituțiile abilitate vor lua măsurile care se impun”, a transmis ulterior premierul.

Foto: Bogdan Chirițoiu - (InquamPhotos / George Călin)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *