Consiliul Concurenței: Orange și RCS&RDS și-au asumat să modifice calcularea tarifelor pentru avizul tehnic de amplasament, după ce au fost investigate pentru un posibil abuz de poziție dominantă

antena, comunicatii, telecomunicatii, tehnologia 5g Sursa foto Pixabay Sursa foto: Pixabay

RCS&RDS SA, Orange România și Orange România Communications SA (fosta Telekom România Communications SA) și-au asumat mai multe angajamente, privind modificări la modul de calcul al tarifelor pentru avize, după ce au fost investigate pentru un posibil abuz de poziție dominantă pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament, a anunțat marți Consiliul Concurenţei.

Investigațiile vizează posibila folosire în mod abuziv a poziției de monopol legal, pe care fiecare companie o deține în rețeaua sa, prin stabilirea unor tarife excesive pentru emiterea avizului, impus prin certificatul de urbanism, necesar executării lucrărilor de construcții, fără a avea o justificare economică.

În decembrie 2021, Consiliul anunța că “a declanșat două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Orange România S.A. și, respectiv, RCS&RDS S.A. pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

Autoritatea de concurenţă deţine indicii că, fără a avea o justificare economică, fiecare dintre cele două companii a impus unui tarif excesiv, cel puțin pentru o parte dintre consumatorii săi, pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării construcției.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediul companiilor Orange și RCS&RDS, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație.”

Acum, RCS&RDS se angajează să implementeze o procedură internă prin care să se reglementeze modalitatea de tarifare pentru emiterea avizelor tehnice de amplasament, prin stabilirea unui tarif fix, la care se adaugă un tarif variabil, stabilit pe bază de deviz.

În plus, compania dorește să modifice actuala modalitate de formare a tarifului, stabilind prețurile pentru emiterea avizelor în funcție de mai multe criterii. RCS&RDS se mai angajează să implementeze un sistem operațional suport de înregistrare prin care cererile ar urma să fie înregistrate automat sub forma unui ticket care să conțină documentele solicitantului.

De asemenea, angajamentele propuse de Orange România vizează alegerea unui furnizor de servicii pentru asigurarea celor mai mici tarife pentru emiterea avizelor. Furnizorul extern va fi selectat pe baza celui mai bun preț oferit pentru cele două categorii tarifare: tariful de bază (stabilit pentru eliberarea avizelor unei singure construcții) și cel de rețea (privește proiecte legate de rețelele stradale și de utilități ale operatorilor de infrastructură).

În ceea ce privește Orange România Communications SA (fosta Telekom România Communications SA), aceasta se angajează ca tarifele să revină la nivelul celor percepute anterior declanșării invstigației.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *