UPDATE Consiliul Concurenței investighează retailerul Profi pentru practici comerciale neloiale între companiile de pe lanțul de aprovizionare agricol și alimentar/ Profi riscă amenzi de până la 600.000 de lei/ Reacția companiei

Panouri fotovoltaice magazine Profi

Update: Retailerul Profi a transmis că a colaborat cu Consiliului Concurenței în timpul inspecțiilor inopinate și că va continua să coopereze pe deplin în cadrul investigației în curs.

„Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediul și punctele de lucru ale Profi în legătură cu o investigație privind presupuse practici comerciale neloiale în relația contractuală cu Prăvălia D’Art SRL. Investigația privește relația pe care Profi a avut-o cu respectivul furnizor și în privința căreia ne-am mai prezentat public poziția și în trecut, ocazie cu care am prezentat toate detaliile și informațiile relevante pentru public. În plus, în acord cu principiile și politicile de guvernanță ale Profi, menționăm că am cooperat pe deplin cu reprezentanții autorității cu ocazia derulării inspecțiilor inopinate și asigurăm autoritățile de întreaga noastră cooperare în legătură cu cercetarea aprofundată pe care o derulează”, se transmite în răspunsul reprezentanților Profi.

Știrea inițială: Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale companiei Profi Rom Food SRL din Timișoara și București. Inspecțiile s-au derulat în cadrul primei investigații privind posibile practici comerciale neloiale între companiile de pe lanțul de aprovizionare agricol și alimentar, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Conform instituției, investigația a fost declanșată în urma indiciilor furnizate de firma Prăvălia D Art SRL, care a pus la dispoziția autorității de concurență documente ce sugerează posibile practici comerciale neloiale, interzise de lege, cum ar fi depășirea termenelor de plată stabilite prin contract și modificarea unilaterală a clauzelor contractuale de către Profi Rom Food SRL. 

„Ne-am intensificat activitatea în domeniul concurenței neloiale utilizând noile instrumente pe care le avem la dispoziție, cu scopul protejării firmelor mici în fața partenerii lor comerciali mai mari, care, fiind mai puternici, pot impune anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor. Până acum nu am avut plângeri oficiale din partea producătorilor care să vizeze comportamentul comercianților. Sperăm ca odată cu acest prim caz să încurajăm firmele românești să vină către noi dacă consideră că este încălcată legislația care reglementează relația dintre comercianți și furnizori”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. 

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială. Efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o antepronunțare a autorității de concurență în ceea ce privește vinovăția companiei. 

Conform legislației, în situația în care se constată încălcări ale practicilor comerciale loiale, Consiliul Concurenței poate sancționa cu amendă de până la 600.000 de lei și poate interzice anumite practici comerciale. 

De la intrarea în vigoare a Legii 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, autoritatea de concurență a supravegheat punerea în acord a contractelor dintre producători și retaileri cu legea menționată. În prezent, Consiliul Concurenței derulează o analiză cu privire la impactul aplicării legii și a trimis o serie de chestionare pentru a identifica problemele cu care se confruntă producătorii sau furnizorii în relațiile cu retailerii. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.