Consiliul Concurenței va analiza modalitatea prin care producătorii de energie regenerabilă vor primi avizele

eoliene, energie regenerabila

Consiliul Concurenței analizează proceduri de avizare și racordare la sistemul energetic a capaciăților de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Pentru punerea în funcțiune a capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiții și să dețină toate autorizațiile/avizele impuse de legislația incidentă, documente emise de mai multe autorități publice, ceea ce poate transforma autorizarea într-un proces complex și anevoios.

„În perioada următoare vor fi finanțate noi investiții în capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, atât prin Programul Național de Redresare și Reziliență, cât și prin alte programe naționale și comunitare de investiții. În acest context, optimizarea procedurilor naționale de autorizare/avizare, cu scopul reducerii timpilor de implementare a proiectelor pentru centralele eoliene și câmpurile de panouri fotovoltaice, devine o prioritate, fiind foarte important să se facă diferența între  reglementările strict necesare, cu rol esențial în asigurarea calității serviciilor, și cele care nu sunt strict necesare, chiar potențial dăunătoare dezvoltării pieței” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În derularea studiului, Consiliul Concurenței va interacționa cu părțile implicate în procesul de avizare și racordare, cum sunt Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Energiei, compania Transelectrica, operatorii de distribuție a energiei electrice, autorități publice centrale și locale implicate în procesul de avizare, dar și investitori și asociații ale acestora.

La finalul analizei Consiliul Concurenței emite recomandări privind eficientizarea procesului de avizare și racordare la sistemul energetic a noilor capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile sau poate recurge la celelalte instrumente conferite autorității de legea concurenței.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Directiva europeana prevede 7 ani de subvenționare cu trei certificate verzi per MWh. În România s-a acordat 14 ani și a afectat grav economia. Panourile fotovoltaice se instalează la cel puțin 3 m înălțime de la sol. Ele trebuie sa fie amplasate la cel puțin 3 lățimi spațiu liber între ele pentru a permite luminii solare sa iluminare spațiul dintre ele pe sol. La noi se permite amplasarea pe sol, ceea ce este anormal. Concluzii: maxim 3 certificate verzi per MWh livrat în sistem, maxim 7 ani perioada de subvenționare cu certificate verzi, cel puțin 3 m înălțime amplasarea de la sol, spațiu între panouri pentru iluminarea solului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *