Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) cere reluarea negocierilor cu premierul Nicolae Ciucă, ministrul Muncii, Marius Budăi și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu privind stabilirea salariului minim garantat în plată pe anul 2023, potrivit unui comunicat de presă.
Instituția consideră că, până în acest moment, negocierilor pentru stabilirea salariului minim garantat în plată nu au fost finalizate și solicită tuturor partenerilor reluarea acestora.
CNIPMMR solicită creșterea salariului minim la suma de 3.000 de lei brut pe lună, cu deducere de 200 de lei și posibilitatea creșterii suplimentare cu încă 250 de lei neimpozabili peste cei 3.000 de lei, volutar, pentru angajatorii care doresc să ofere această sumă.
Guvernul și partenerii sociali au ajuns la un acord săptămâna trecută ca salariul minim brut să crească începând de la 1 ianuarie 2023 la 3.000 de lei, din care 200 lei vor fi scutiți de taxe, iar salariul minim din construcții să crească la 4.000 de lei, a transmis Executivul, într-un comunicat de presă.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria. În cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.
Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor să crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023, arată Executivul.
În prezent, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară este de 2.550 lei lunar. În schimb, salariul minim brut pentru domeniul construcțiilor este de 3.000 lei lunar, din 2019 și până în prezent.