Începând cu data de 1 iulie 2022, Consiliul Investitorilor Străini (FIC), reprezentat de Daniel Anghel, a preluat coordonarea Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), platformă care reunește cele mai importante organizații ale mediului de afaceri.
„România se află în fața unei provocări de a găsi echilibrul între consolidarea veniturilor și stimularea economiei. Prin experiența de peste 25 de ani în domeniul fiscalității, dar și în mediul asociativ în care a coordonat diferite grupuri de lucru pentru fiscalitate și macroeconomie, Daniel Anghel este pregătit să contribuie alături de colegii din Comitetul Director al CDR la identificarea acelor soluții care să asigure redresarea economiei, creșterea colectării contribuțiilor și astfel, să fie atinsă bunăstarea cetățenilor”, transmite CDR, într-un comunicat de presă.
CDR transmite că mandatul său pentru perioada următoare rămâne axat pe punctele cheie ale macroeconomiei: măsurile pentru încurajarea investițiilor private și publice, creșterea eficienței colectării și reducerea evaziunii fiscale, digitalizarea și modernizarea interacțiunii statului cu sectorul privat, recomandări pentru implementarea reformelor și eficientizarea absorbției fondurilor europene din PNRR și Programele Operaționale, urmărirea direcțiilor pentru tranziția verde și adaptarea la contextul național, concentrarea pe resursa umană prin măsuri dedicate sănătății și educației.
„Într-un context economic marcat de diferite provocări și de presiunea asupra bugetului de stat este necesar mai mult ca oricând să existe un dialog constant între Guvern și mediul de afaceri pentru a identifica soluții și măsuri care să asigure veniturile necesare pentru bugetul de stat, dar în același timp să încurajeze dezvoltarea economică. Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, transparență și dialog cu privire la orice modificări legislative cu impact economic pentru a putea rămâne competitivi cu țările din regiune. Astfel, CDR împreună cu Guvernul României au stabilit un cadru pentru dialog periodic în decursul următoarelor luni. Organizațiile membre CDR împărtășesc aceeași viziune și reiterează necesitatea unui parteneriat constant între mediul de afaceri și autorități, pentru a lucra împreună și a atinge scopul comun de dezvoltare a României”, transmite CDR.
CDR reunește în cele 20 de asociații membre reprezentanți ai investitorilor, antreprenorilor români și companiilor internaționale și este condusă de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții a opt asociații de business: Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL). Coordonarea Coaliției este asigurată prin rotație de către una dintre organizațiile membre în Consiliul Director, pentru o perioadă de șase luni.